A

Acesulfam K
Acidifikace
ADI – Akceptovatelný denní příjem
Adipocytokiny
Adiponektin
Aditiva
ADNS
Aflatoxiny
Africký mor prasat
Agaritin
Agrochemikálie
Akrylamid
Aktivita vody
Aktivní obal
Akutní referenční dávka (ARfD)
Alergie
Alergie na arašídy
Alergie na celer
Alergie na cereálie
Alergie na hořčici
Alergie na kiwi
Alergie na korýše
Alergie na latex
Alergie na mléko
Alergie na ořechy
Alergie na podzemnici
Alergie na ryby
Alergie na sezam
Alergie na siřičitany
Alergie na sóju
Alergie na vejce
Algináty
Alimentární intoxikace
Alimentární onemocnění
Alitam
Alkaloidy
Alkohol
Amanita phalloides
Amanitin
Amarant
Aminokyselina
Amygdalin
Anafylaxe
Analýza rizika
Ananas
Anilin
Animal Disease Notification System
Anisakióza
Anisakis simplex
Anisatin
ANSES
Antibiotika
Antimikrobiální prostředky
Antinutriční látky
Antioxidační kapacita
Antioxidanty
Antivitaminy
Antrax
Aquaponie
Arganový olej
Aristolochová kyselina
Aromata
Arsen
Artyčok
Aspartam
Aspergilóza
Atropin
Aujeszkyho choroba
Avitaminóza
Avokádo
Azaspiracidy

B

Bacilární úplavice
Bacillus cereus
Bacillus mesentericus
Bacillus subtilis
BADGE
Bádr
Bagely
Bakterie
Bakteriofág
Balená voda
Balení potravin
Balený krájený chléb
Bambucké máslo
Barbecue
Barva pečiva
Barviva
Bazalka
Bazální metabolismus
Benzen
Benzo(a)pyren
Besnoitióza
Beta karoten
Beta-glukany
Beta-karotenový paradox
Beta-kasomorfíny
Bezlepková dieta
Bezlepkové pivo
Bezpečnost potravin
BfR
Bílá kniha o zdravotní nezávadnosti potravin
Bílé knihy
Bílkoviny
Biofilm
Biogenní aminy
Biopotraviny
Biotechnologie
Biotin
Biovyužitelnost
Bisfenol
Blanšírování
BMI
Borůvky
Botulismus
Botulotoxiny
Bovinní spongiformní encefalopathie
Bovinní tuberkulóza
Brambory – označování, toxicita
Brucelóza
Brusinky
Břišní tyfus
BSE
BTSF
Bulgur
Burčák
Burgery

C

Campylobacter
CEFF – iniciativa a logo
Celiakie
Celní orgán
Celozrnné pečivo
Celozrnný výrobek
Cereulid
Cestování autem
CFU
Cín
Cizí předměty v potravinách
CLA
Clean Label
Clenbuterol
Clostridium botulinum
Clostridium perfringens
Crohnova choroba
Cronobacter
Cukr ve výživě
Cukrářské výrobky
Cyklamát
Cyklosporóza
Cysticerkóza
Czech made

Č

Čaj
Česká chuťovka, Dětská chuťovka
Česká kvalita
Česká obchodní inspekce
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie.
ČOI
Čokoláda

D

Databáze složení potravin ČR
Datum minimální trvanlivosti
Datum použitelnosti
DDT
Debraning
Demineralizovaná voda
Denaturace
Deoxynivalenol
Dezinfekce
Dezinsekce a deratizace
DG SANTE
Dinitrofenol
Dioxiny a furany
Divoká rýže
DNA
DNP
Dny bezpečnosti potravin
Domácí mazlíčci
Domácí zabíjačka
DON
Doplňky stravy
Doporučené výživové dávky
Dovoz potravin
Drůbež
Druhy medu, označování a prodej
Dulcin
Dusičnany a dusitany
Dýňová semínka

E

E – kód
ECDC
EFSA
EHEC
Ekologická produkce
Emulgátory
Endokrinní disruptory
Energetická hodnota
Energetické nápoje
Enterobacter sakazakii
Enzymy
Epidemie
Ergogenní prostředek
Ergotismus
Escherichia coli
ESL mléko
Etylkarbamát
Eurobarometr
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Extruze

F

Fair Trade
Falcarinol
Falšování
Falšování doplňků stravy ke snižování hmotnosti
Fenylbutazon
Fenylfenol
Fenylketonurie
Fermentace
Fermentované mléčné výrobky
Fíky
Finger food
Flavonoidy
Food Science and Technology Abstracts (databáze FSTA)
Formaldehyd
Fortifikace potravin
Fosfáty
Fosfor
Francouzský paradox
Frankenfood
FSA
Ftaláty
Fumigace
Fumonisiny
Funkční potraviny
Furan
Furanokumariny
Furany a dioxiny
Fusarium
Fytochemikálie
Fytostanoly
Fytosteroly
Fytová kyselina

G

Galaktosémie
Gastroenteritida
GDA
Genetické inženýrství
Geneticky modifikované organismy
Genotoxin
Ghee
Glukosamin
Glutamát
Gluten
Glyfosát
Glykemický index
GMO
GMP
Goitrogeny
Gossypol
Grapefruit
Grapefruitová šťáva
GRAS
Grayanotoxin
Grilování

H

HACCP
Helicobacter pylori
Helmintózy
Heterocyklické aminy
Hexylresorcinol
Histamin
Hliník
Hlodavci
Hodnocení rizika
Horečka Q
Hormony
Houby
Hygiena prodeje potravin
Hygienická praxe
Hygienické stanice
Hypervitaminóza
Hypovitaminóza

CH

CHAFEA
Chemické kontaminanty
Chia
Chinin
Chléb
Chléb – choroby
Chlorované uhlovodíky
Chlorpropanoly
Cholera
Cholesterol
Cholin
CHOP
Chróm
Chřest
CHZO

I

Ibišek
ICBP
Index tělesné hmotnosti
Individualizovaná výživa
Infopult Zemědělské a potravinářské knihovny ÚZEI
Informace
Informační centrum bezpečnosti potravin
Integrovaný registr znečišťování
Integrovaný systém produkce zeleniny
Inteligentní obal
Intolerance potravinářských aditiv
Intoxikace
Inulin
Invertní cukr
Inzulínová rezistence
IPCS
IPZ
Iridescence
IRZ
Isoflavony

J

Jahody
Jakost
Javorový sirup
JECFA
JMPR
Jod
Jódové logo
JRC
Junk foods

K

Kadmium
Kalysteginy
Kampylobakter
Kamut
Kancelář
Kancerogen
Karagenany
Karamel
Karbofuran
Karcinogen
Karnitin
Karob
Karotenoidy
Karoteny
Kasein
Káva
Kaviár z jesetera
Kiwi
Klamání spotřebitele
Klasifikace potravin a pokrmů podle rizika
Klonování zvířat
Kloubní výživa
Knihovna Antonína Švehly
Koenzym
Kofein
Kojenci a malé děti
Kojenecký botulismus
Kojení
Kokcidiostatika
Kokcidióza
Kolagen
Kolostrum
Komunikace o riziku
Konjugovaná kyselina linolová
Koňské maso
Kontaminace
Konvenience
Konzervace
Konzervanty
Konzervanty v mase a rybách
Koordinační skupina bezpečnosti potravin
Kopr
Kozí mléko
Kratom
Kreatin
Krev jako potravina
Kritické body
Křehčené maso
Křížová kontaminace
KTJ
Kuchyně
Kuchyňské prkénko
Kuchyňské teploměry
Kumariny
Kuskus
Kvalita
Kvalita masa
Kvasinky
Kvasnicové pivo
Kvašení
Kvazi-vitaminy
Kvercetin
Kyanogeny
Kyanovodík
Kyselina
Kyselina askorbová
Kyselina benzoová
Kyselina domoová
Kyselina eruková
Kyselina kyanovodíková
Kyselina lipoová
Kyselina listová
Kyselina mravenčí
Kyselina pantotenová
Kyselina sorbová
Kyselina šťavelová
Kyseliny mastné

L

Laetril
Laktoferin
Laktózová intolerance
Lamblie střevní
Lantibiotika
Lapače hmyzu
Laskavec
Lecitin
Lednička
Lektiny
Lepek
Leptin
Leptospiróza
Lipoproteiny
Listeria monocytogenes
Listerióza
Lněné semínko
Lutein
Lykopen
Lyofilizace

M

Maillardova reakce
Mák
Makrobiotika
Malabsorpce
Malachitová zeleň
Maliny
Management (řízení) rizika
Mandle
Mango
Mannitol
Marcipán
Maskované mykotoxiny
Máslo
Masné výrobky
Maso
Mastné kyseliny
Mastné kyseliny s krátkým řetězcem
Máta
Maximální limity reziduí
MCPD
Med
Měď
Melamin
Mělněné maso
Meloun
Měňavka úplavičná
Merlík chilský
Meruňky
Metabolický syndrom
Metabolit
Metabolomika
Metabonomika
Metanol
Meticillin rezistentní Staphylococcus aureus
Metylalkohol
Metylbromid
Metylrtuť
Mezinárodní program chemické bezpečnosti
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Mikrobiální kažení potravin
Mikrobiologické požadavky
Mikrovlnná trouba
Minerální látky
Minerální oleje
Mirakulin
Mléko
Mléko syrové
Mleté maso
Modifikované škroby
Modrý jazyk
Monakolin K
Monitoring v ČR
Morfinové alkaloidy
Morinda citrifolia
Mořské biotoxiny
MRL
MRSA
Muchomůrka zelená
Mutageny
Mydlice lékařská
Mykotoxiny
Mykotoxiny nově se objevující (emerging)
Mytí potravin
Mytí rukou

N

Náhradní sladidla
Naklíčená semena
Nákup ovoce a zeleniny
Nákupní vozík / košík
Námel
Námelové alkaloidy
Nanokompozit
Nanotechnologie
Název potraviny
Nealkoholické pivo
Nebalené potraviny
Nebezpečí z potravin
Nebezpečný interval teplot
Neenzymové hnědnutí potravin
Nemoc šílených krav
Neohesperidin dihydrochalkon
Neotam
Nepotravinářská barviva
Nesnášenlivost potravin
Niacin
Nikl
Nitkovitost chleba
Nitráty a nitrity
Nitrofen
Nitrofurany
Nitrosaminy
Nízkoenergetický
Nízkokalorický
Noni
Norovirus
Nukleové kyseliny
Nutraceutika
Nutri-Score
Nutriční aditiva
Nutriční denzita
Nutriční hodnota
Nutridatabáze
Nutrigenomika
Nutrivigilance

O

Obaly potravin
Obezita
Odpadky
Ochratoxiny
Okra
Okyselování
Olivový olej
Olivy – stolní
Olovo
Omega-3 mastné kyseliny
Onemocnění z potravin
Opětovné používání obalů od potravin
ORAC
Oregáno (dobromysl)
Organocíny
Organochlorové sloučeniny
Orgány dozoru
Ortorexie
Ortorexie
Ořechy
Osteoporóza
Otrava z ryb
Ovčí mléko
Oxid uhelnatý
Oxid uhličitý
Ozařování potravin
Označování a prodej masa
Označování masných výrobků
Označování mléka
Označování ovoce a zeleniny
Označování pekařských výrobků
Označování piva
Označování potravin
Označování sýrů
Označování šarže
Označování šťáv a nápojů
Označování tuků
Označování vajec
Označování vína

P

Paleolitická dieta
Papain
Papája
Para Red
Parabeny
Parazitózy
Pasterace
Pasterace a sterilace mléka
Patogeny
Patulin
PAU
PCB
Persistentní organické polutanty
Pesticidy
Pět klíčů k bezpečnému stravování – leták WHO
pH
pH piva
Piniové oříšky
Pitná voda
Pitný režim
Plasty
Plísně
Plynování
Pohanka
Polyalkoholy
Polycyklické aromatické uhlovodíky
Polychlorované bifenyly
POPs
Porce
Pórek
Potravinářská barviva
Potravinářská komora ČR
Potravinová intolerance
Potravinové tabulky
Potraviny nového typu
Potravní doplňky
PPP
Pravidlo 4C
Prebiotika
Prekurzor vitaminu A
Probiotika
Prodej ze dvora
Proof
Propelanty
Proso
Proteiny
Proteomika
Provitamin
Průjem
Průjmovitá otrava z korýšů
Přímý prodej spotřebiteli
Přírodní toxiny
Pseudovitamin
Pšenice špalda
Ptačí chřipka
Pyramida zdravé výživy
Pyridoxin

Q

Quinoa

R

Radioaktivita
Rajčata
Rakovinotvorná látka
RASFF
Rebarbora
Regionální potravina
Reklamace
Resveratrol
Reveň
Rezidua inhibičních látek
RFID – Radiofrekvenční identifikace
Riboflavin
Rizikové skupiny obyvatel
RNA
Rodinná oslava, party
Rododendronový med
Rooibos
Rozinky
Rozmrazování potravin
Rozštěp páteře
Rtuť
Růstový hormon
Rutin
Rybí tuk
Ryby
Rýže a její druhy
Rýže parboiled

Ř

Řasy mořské

S

Sacharidy
Sacharin
Salátový bar
Salmonelóza
Sarkopenie
Saxitoxin
SCFA
Selen
Semena chia
Semolina
Senioři
Separované maso
Shigelóza
Shugr
Schmallenberský virus
Skladování potravin
Skladování vína
Skopolamin
Skořice
Sledovatelnost
Slintavka a kulhavka
Slow Food
Složení potravin
Snacky
Snížený obsah živin
Sodík
Sója
Sójové výrobky
Solanin
Solení masa
Sorbitol
Southampton study
Spina bifida
Spirulina
Spóra
Správná výrobní praxe
St. John’s wort
Stabilizátory
Staphylococcus aureus
Státní veterinární správa
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Sterilace
Sto nejzdravějších potravin
Stopové prvky
Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR
Strojové vidění
Strumigenní látky
Středomořská strava
Střevní chřipka
Sudan
Sukralóza
Sůl
Sulforafan
Superovoce
Surimi
Sušené švestky
Svalovec stočený
Svatomartinské víno
Světélkování
SVS
Syalová kyselina
Sycené nápoje
Symbol „e“
Synbiotika
Syrovátka ve výživě
Syrové mléko
Sýry a jejich druhy
Sýry ve výživě
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva
SZPI

Š

Školní mléko
Škrkavka dětská
Škůdci
Šunka

T

Tagatóza
Taniny
Tasemnice dlouhočlenná
Taurin
Těhotenství a výživa
Tempeh
Tenióza
Teratogen
Teratogenita
Těžké kovy
Thalium
Thaumatin
Theobromin
Thermosonikace
Thiamin
Tofu
Toxicita
Toxické prvky
Toxoplazma
Toxoplazmóza
Traceability
TRACES
Trans-mastné kyseliny
Trapistické pivo
Trichinelóza
Tritikale
Trvanlivost
Třezalka tečkovaná
Třísloviny
Tuberkulóza skotu
Tuky
Tularémie

U

Uhlíková stopa
Uchovávání chleba v domácnostech
Uchovávání ovoce, zeleniny a brambor
Uchovávání potravin
Ultrafialové záření
Ultrazvuk
Umami

Ú

Úřad pro potraviny v ČR

V

Vady čokolády
Vady masa
Vady sýrů
Vakuové balení
Vánoční kapr
Vápník
Vědecké výbory v systému bezpečnosti potravin ČR
Vegetariánství
Vejce
Vermikompostování
Veterinární léčiva
Vibrio
Vícezrnné pečivo
Virus hepatitidy A
Virus klíšťové encefalitidy
Virus Norwalk
Viry
Vitamer
Vitamin A
Vitamin B1
Vitamin B12
Vitamin B2
Vitamin B6
Vitamin C
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin K
Vitamin PP
Vitaminy
Vláknina
Voda obohacená o kyslík
Vratný obal
Výdej energie
Výpadek proudu
Výrobky s chráněným zeměpisným označením
Vyřazení potravin z oběhu
Výživová hodnota
Výživové tvrzení
Vzdělávání veřejnosti
Vzteklina

W

Wasabi
Watercooler

X

Xanthohumol
Xantofyly
Xylitol

Y

Yersinia enterocolitica
Yersinióza
Yohimbe
Yohimbin

Z

Zaručená tradiční specialita
Zavařování
Zázvor
Zdravá třináctka – Výživová doporučení pro dospělé obyvatelstvo České republiky
Zdravotní nezávadnost
Zdravotní tvrzení
Zearalenony
Zeaxanthin
Zelená kniha o jakosti zemědělských produktů
Zelené knihy
Zemědělská a potravinářská knihovna
Značka BIO
Značka KLASA
Zoonózy

Ž

Želatina
Železo
Žluknutí