Finger food
Pod anglickým výrazem „finger food“ (fingers food) se skrývají pokrmy, k jejichž konzumaci není potřeba žádných příborů a pomůcek, které se při konzumaci berou mezi prsty, a které velikostí odpovídají jednomu či dvěma soustům a podávají se samostatně nebo se ještě namáčejí do různých omáček. Připravují se zastudena nebo zatepla a konzumovat se mohou teplé či studené.
Mezi finger food patří malé řízečky a jiné smažené miniporce, nugety, miniklobásky, řezy z rolád, závitky z nejrůznějších surovin, včetně např. sushi. Patří sem i sladká sousta pečiva a cukroví (baklava, mufiny, košíčky apod.). Je možné sem zařadit i naše chuťovky – jednohubky, minichlebíčky. Na recepcích, párty apod. se finger food servírují na lžících, přírodních materiálech jako jsou mušle, ulity, ústřice, bambusové listy apod. Lze je podávat ve skleničkách, hrníčkách, na špízkách, v houstičkách atd. Kombinací je nepřeberné množství a vše záleží jen na fantazii.
Termín „finger food“ ztrácí svůj původní význam, pokud zahrnuje i obložené bagety, hamburgry, rolky a podobné větší výrobky, které se konzumují bez použití příborů. (sk)