Sorbitol
Sorbitol, také uváděný jako glucitol, patří mezi alkoholické cukry. Jde o přídatnou látku (potravinářské aditivum), které je v EU přiřazen kód E420. Je jedním z náhradních sladidel používaných především při výrobě pečiva, cukrovinek a žvýkaček. V těle se pomalu metabolizuje.
Sorbitol jakožto schválená potravinářská přídatná látka prošla hodnocením Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a její použití je obecně považováno za bezpečné. Je zařazena do skupiny IV, což znamená, že pro ni není stanovený maximální číselný limit a při výrobě potravin se v takovém případě uplatňuje zásada quantum satis, tzn., použije se pouze nezbytně nutné množství k dosažení zamýšleného technologického účelu.
Sorbitol se vytváří přirozeně v těle. V organismu se však špatně absorbuje. Nadměrný obsah sorbitolu v buňkách může způsobovat jejich poškození, např. nadměrný obsah sorbitolu v buňkách očí a nervů souvisí s diabetickou retinopatií (onemocněním sítnice) a neuropatií. Zdrojem tohoto sorbitolu u diabetiků je glukóza (nadbytek glukózy), která se metabolizuje přes polyolovou cestu. Konzumace velkého množství sorbitolu může obecně způsobovat bolesti břicha, plynatost a mírný až silný průjem. Sorbitol může také zhoršovat syndrom dráždivého tračníku a poruchu vstřebávání fruktózy.
Sorbitol se vyskytuje přirozeně v některých druzích ovoce. Prvně byl izolován v roce 1872 z jasanu. Průmyslově se vyrábí redukcí (hydrogenací) glukózy.
Sorbitol se používá při výrobě potravin a nápojů jako energetické sladidlo k náhradě sacharózy. Zatímco jeden gram sacharózy dodává energii 4 kcal (17 kJ), jeden gram sorbitolu poskytuje energii ve výši 2,6 kcal (11 kJ), tzn. sorbitol je asi o třetinu energeticky méně vydatným sladidlem. Sladivost sorbitolu je asi 60 % sladivosti sacharózy.
Při konzumaci nadměrného množství objemových sladidel (polyolů) se mohou objevit projímavé účinky. Aby se zajistilo, že spotřebitelé dostanou odpovídající informace, musí označení potravin obsahujících více než 10 % přidaných polyolů obsahovat doporučující větu „nadměrná konzumace může mít projímavé účinky“ (směrnice Komise 94/54/ES).
Sorbitol se používá při výrobě surimi jako tzv. “kryoprotektant”, tj. látka, která chrání biologickou tkáň před poškozením způsobeným mrazem v důsledku tvorby ledových krystalů.
Některé transparentní gely lze vyrábět pouze se sorbitolem. Používá se také jako zvlhčovadlo u některých cigaret. Další oblastí použití sorbitolu jsou některé léky (např. sirupy proti kašli, infúzní roztoky), využívá se také jako surovina v chemickém průmyslu.
(kvas, aktual. 2025)
Zdroje, další informace:
- EFSA: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to the sugar replacers xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, lactitol, isomalt, erythritol, D‐tagatose, isomaltulose, sucralose and polydextrose and maintenance of tooth mineralisation by decreasing tooth demineralisation (ID 463, 464, 563, 618, 647, 1182, 1591, 2907, 2921, 4300), and reduction of post‐prandial glycaemic responses (ID 617, 619, 669, 1590, 1762, 2903, 2908, 2920) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
- EFSA: Scientific Opinion on the use of Polyglycitol Syrup as a food additive
- EFSA: Call for data on genotoxicity data on sorbitol (E 420 i)
- Chemosphere: Studies on transitory laxative effects of sorbitol and maltitol I: Estimation of 50% effective dose and maximum non-effective dose – ScienceDirect