Kamut

V souvislosti s celiakií a bezlepkovou dietou se v poslední době setkáváme s pšenicí nazývanou kamut, která je znovuobjevenou starověkou varietou pšenice, na jejíž taxonomické klasifikaci se světová vědecká obec ještě definitivně neshodla. Podle společnosti Kamut International – Ancient Grain Organically Grown se jedná o Triticum turgidum spp turanicum (nazývanou rovněž Khorasan wheat), která má nejblíže k pšenici durum (Tritcium durum). Vlastní termín Kamut není pojmenování zrna, jedná se obchodní značku pro kultivar OK–77 Khorasan wheat. Zrna kamutu mají stejný tvar jako běžné druhy pšenice, jsou ovšem minimálně dvakrát tak velká, mají v průměru o 30 % více proteinu a zvýšený obsah vitaminů E, B1, B2, fosforu, hořčíku, zinku, kyseliny pantotenové, mědi a komplexních sacharidů. Obecně lze říci, že kamut je velmi zdravá cereálie. Nedávný výzkum prováděný Mezinárodní asociací pro potravinové alergie (IFAA) dokonce naznačil, že „pro většinu senzitivních osob může být kamut vynikající náhradou běžných druhů pšenice“. Pacienti s celiakií ovšem musí při eventuálním zařazování kamutu do svého jídelníčku postupovat velmi obezřetně, nejlépe po poradě s lékařem, protože testy prokázaly, že zhruba 30 % osob s alergií na pšenici je alergických rovněž na kamut. V některých případech mohou být reakce na kamut ještě horší než na běžnou pšenici. Na druhé straně ale řada lidí, kteří pšenici nemohou jíst s kamutem žádné problémy nemají.
Kamut je obilovina s mnohostranným využitím, kterou je možno používat namísto všech druhů pšenice– tvrdé, měkké i pšenice durum. Jedním z významných aspektů pěstování pšenice kamut je i skutečnost, že se jedná o plodinu maximálně vhodnou pro udržitelné zemědělství vzhledem k její schopnosti produkovat vysoce jakostní zrno bez nutnosti používat umělá hnojiva a pesticidy. Je tudíž vynikající plodinou pro organické zemědělství.
Obsah proteinu a esenciálních aminokyselin ve starověkých druzích a běžné pšenici
 
 
Běžná pšenice
(T. aestivum)

Pšenice špalda
(T. spelta)

Jednozrnka
(T.monococcum)

Kamut®
(T. turanicum)

Protein, %
12
12,8
14,5
19,6
Lysin, %
0,28
0,22
0,44
0,44
Methionin, %
0,16
0,14
0,19
0,25
Threonin, %
0,24
0,54

  (kop)