Regionální potravina
Projekt Regionální potravina je celostátním projektem Ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích České republiky. Projekt má motivovat zákazníky k vyhledávání těchto produktů na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.
Ministerstvo zemědělství uděluje značku Regionální potravina od roku 2010 nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Na projektu se podílí i agrární a potravinářská komora.
Metodika pro udělování značky Regionální potravinaV rámci projektu získávají ocenění výrobci právo čtyři roky využívat pro propagaci oceněného výrobku marketingovou značku Regionální potravina daného kraje. Projekt vychází vstříc zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny.
Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti. Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni.
Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Domácí producenti jsou oproti dovozcům více vystaveni tlaku na kvalitu jak ze strany spotřebitelů, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu, tak ze strany kontrolních inspekcí.
Výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny.
Nákupem potravin označených logem Regionální potravina zákazník získává nejen záruku kvality a chuti, ale podpoří také svůj kraj. Prosperující zemědělci, producenti i prodejci zaručují udržení či dokonce rozšíření počtu pracovních míst v regionech. Projekty podpory regionálních potravin úspěšně fungují ve většině zemí Evropské unie. (kvas) (aktual. 7/2013 ber)
Přehled potravin se značkou Regionální potravina
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Kontrolní akce znovu potvrdila špičkovou kvalitu potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina (25. 1. 2019)
- Kvalitní potraviny se představí v Brně a Berlíně (17. 1. 2019)
- Střihněte si kvalitu! SZIF odstartoval novou soutěž o tři automobily. (5. 11. 2018)
- Regionální potravina na Vinobraní na Pražském hradě (13. 9. 2018)
- Rozhodnutí o odebrání značky Regionální potravina (3. 8. 2018)
- Rozhodnutí o odebrání značky Regionální potravina Výrobku BIO DOMOVINA POLOTUČNÝ KRAVSKÝ SÝR (6. 2. 2018)
- O titul Regionální potravina se ucházelo více než tisíc výrobků (9. 7. 2013)