Piniové oříšky

Jedná se o plody pinie (Pinus pinea), které vlastně z botanického hlediska nejsou oříšky, ale semena. Jádra piniových oříšků obsahují snadno stravitelné bílkoviny a aminokyseliny. Převládající aminokyselina arginin patří mezi aminokyseliny esenciální. Piniové oříšky jsou bohatým zdrojem vitaminů a mikroprvků. 100 gramů jader pokryje u dospělého člověka týdenní potřebu mědi, kobaltu, manganu a zinku. Piniové oříšky mají velmi zajímavou chuť, která se ještě zvýrazní jejich opražením. Piniové oříšky se používají hlavně v italské kuchyni (pesto, různé zákusky, omáčky, ovocné saláty aj.), oblíbené jsou ale i ve Španělsku, Turecku, Libanonu, Číně a jinde. Oříšky mají značný obsah tuku, a proto se rychle kazí. Je vhodné je uchovávat v uzavřených nádobách v ledničce.
(kop)