E – kód

Jednotlivá aditiva, tzn. přídatné látky, které lze použít do potravin za účelem prodloužení trvanlivosti nebo získání požadovaných vlastností výrobků (konzistence, vzhled, chuť, vůně), mají v EU přiřazen kód sestávající z písmene E a tří- až čtyřmístného čísla. Jsou systematicky řazeny podle nejčastějšího účelu jejich použití, takže např. barviva začínají číslem 1, konzervanty číslem 2, antioxidanty číslem 3, zahušťovadla obvykle číslem 4, látky zvýrazňující chuť a vůni (např. glutamát) číslem 6, sladidla obvykle číslem 9. Počáteční číslice však není zcela rozhodující, protože některé látky se používají za různým účelem, např. kyseliny se používají k prodloužení trvanlivosti nebo pro zvýraznění chuti, nebo v kombinaci s jinými látkami k úpravě konzistence.
Některá aditiva jsou zcela neškodná, dokonce někdy zároveň působí jako výživově významná složka (např. rostlinné gumy, pektiny či deriváty celulózy kromě funkce zahušťovací, želírovací či stabilizační jsou také výživově významnou vlákninou). Většinu nízkoenergetických potravin by nebylo možné vyrobit bez aditiv jako jsou např. zahušťovací prostředky a sladidla.
Některá aditiva musí být používána v omezeném množství (příp. jen výjimečně do určitých potravin, které by bez aditiva nezískaly svůj specifický charakter), protože jejich vysoký příjem by mohl mít nežádoucí vliv na zdraví. (sk)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin