Bezpečnost potravin
25. 6. 2003

EUREPGAP znamená systém kritérií pro ovoce, zeleninu a květiny, který evropské spolupracující obchodní podniky vytvářejí a dodržují. Jejich pomocí by se měla překlenout četná nesourodá těžko sjednotitelná národní opatření.


25. 6. 2003

Výrobek firmy Klien-Becker (USA) je vhodný pro děti ve věku 6–16 let. Aktivní složka je rostlinného původu.


25. 6. 2003

Tisková zpráva BVV, a.s. o nové koncepci potravinářských veletrhů pořádaných v příštím roce.


23. 6. 2003

9th European Nutririon Conference, 1.-4. října 2003 v Římě.


22. 6. 2003

Výzkumu biologicky aktivních látek rostlinného původu je třeba věnovat větší pozornost, neboť propagované kladné účinky řady bylin jsou doprovázeny škodlivými účinky na zdraví, o kterých se většinou neví nebo se z komerčních důvodů o nich nehovoří.


22. 6. 2003

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald’s, který zpracuje ročně 1,13 milionu tun kuřecího, vepřového a hovězího masa, upozornil své dodavatele, že přestane používat maso s růstovými antibiotiky. Pro své přímé dodavatele stanovil McDonald’s normy a chce přimět i nepřímé dodavatele, aby je dodržovali.


22. 6. 2003

Zhodnocením dosud publikovaných informací o nežádoucích účincích kofeinu na populaci byly vytypovány dvě rizikové skupiny: těhotné ženy a děti a stanoven pro ně horní limit příjmu kofeinu.


21. 6. 2003

Britské a finské kontrolní úřady varují před konzumací tzv. spalovače tuku na bázi dinitrofenolu. Jednorázový vyšší příjem může způsobit smrt.


21. 6. 2003

Francouzské kontrolní orgány objevily v hot chilli výrobcích karcinogenní barvivo. V rámci RAS byly na nebezpeční upozorněny všechny členské země EU.


21. 6. 2003

Od konce 90. let se rychle zvyšuje počet případů alergické reakce na kiwi u dětí, především ve věku do 5 let.


20. 6. 2003

Podle předpisu „Národní organický program” (NOP) USDA existují čtyři kategorie výrobků, u nichž lze v rámci jejich označení použít termín “organický”. Poměrně přísná pravidla platí pro ochucovací prostředky a aromata.


19. 6. 2003

Díky spolupráci FSA, USDA a britského Ústavu pro výzkum potravin byla vytvořena databáze potravinových patogenů a jejich charakteristik, která je volně přístupná na webu.


1 1 707 1 708 1 709 1 710 1 711 1 822