Bezpečnost potravin
19. 5. 2025

V komerčním chovu bažantů a dalších druhů ptáků na Znojemsku bylo potvrzeno ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky. Jedná se o první případ výskytu této nákazy v komerčním chovu ptáků od loňského listopadu. Česká republika přijde o mezinárodní status země prosté ptačí chřipky, který oficiálně získala zpět od poloviny února. Provozovatel bažantnice z Čejkovic u Znojma v průběhu uplynulého víkendu […]


19. 5. 2025

Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení (a […]


19. 5. 2025

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 27. 5. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: Výsledky kontrolní činnosti […]


19. 5. 2025

V úterý 29. dubna 2025 se uskutečnil ve spolupráci Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) webinář „Poruchy příjmu potravy – jak jim předcházet a jak s nimi pracovat“. Webinář určený široké veřejnosti byl primárně určen pedagogům a studentům středních škol. Lektorkou webináře byla nutriční terapeutka Mgr. Marcela Floriánková, která působí […]


19. 5. 2025

Rtuť a její sloučeniny patří mezi jedny z nejnebezpečnějších polutantů životního prostředí. Byť je tento prvek přirozenou součástí zemské kůry a do biosféry se dostává běžnými geotektonickými jevy, průmyslová aktivita lidstva doposud vedla ke zvýšení koncentrace rtuti o 450 % nad její přirozené množství. Velkým problémem je především bioakumulace organických sloučenin rtuti v potravním řetězci. […]


19. 5. 2025

Oddělení EFSA pro výživu a inovace v potravinářství (NIF) zahájilo veřejnou konzultaci k protokolu „Žádost o poskytnutí vědecké a technické pomoci pro pravidelný průzkum horizontu za účelem posouzení nových vědeckých údajů o rostlinách, zvířatech, mikroorganismech a produktech z nich získaných novými genomickými technikami“. Tento dokument představuje protokol EFSA pro vyhledávání ve vědecké literatuře a posuzování […]


16. 5. 2025

Zúčastněte se inspirativního workshopu, který se koná ve čtvrtek 22. května 2025. Ponořte se do dynamického světa udržitelného balení a prozkoumejte nejnovější regulační změny a technologický pokrok v evropském kontextu. Tento workshop se zaměří na průlomová řešení v oblasti materiálů, efektivní způsoby snižování dopadu na životní prostředí a adaptaci na vyvíjející se požadavky moderní výroby. Získáte […]


16. 5. 2025

Tisková zpráva – Přes 100 vystavovatelů se představuje na národní potravinářské přehlídce Czech Food Expo. Její třetí ročník ve čtvrtek 15. května na Výstavišti v Českých Budějovicích spolu se zástupci státu zahájila prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Czech Food Expo je největší potravinářskou výstavou, která zdůrazňuje kvalitu a pestrou nabídku českých potravin. Výstava potrvá do 18. […]


16. 5. 2025

Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) po opakovaných jednáních představitelů České republiky s Maďarskem a Evropskou komisí od neděle 18. května zruší mimořádnými veterinárními opatřeními zákaz obchodu zvířat vnímavých ke slintavce a kulhavce (SLAK) z Maďarska a Slovenska. Ruší se také zákaz dovozu sena, slámy a zelené píce. V platnosti zůstává upravený režim pro nákladní dopravu na slovenských hranicích a mimořádná veterinární opatření pro přepravce a chovatele hospodářských zvířat […]


16. 5. 2025

17. května si každoročně připomínáme Světový den hypertenze. Vysoký krevní tlak, tedy hypertenze, je jedním z nejčastějších kardiovaskulárních onemocnění. Hypertenze je současně i rizikovým faktorem dalších preventabilních onemocnění (např. diabetu 2. typu, obezity). Dle posledních údajů Světové zdravotnické organizace má vysoký krevní tlak celkem 1,28 miliardy dospělých ve věku 30-79 let, přičemž celých 46 % o […]


15. 5. 2025

Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka v bankách, která zajišťuje jeho bezpečnost bez nutnosti tepelného ohřevu. Díky použití vysokého tlaku lze účinně odstranit nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek, které jsou pro novorozence klíčové. Technologie by mohla znamenat zásadní posun v péči o předčasně narozené děti a […]


15. 5. 2025

Tisková zpráva – V souvislosti s havárií cisteren převážejících benzen v Hustopečích nad Bečvou probíhá důkladné hodnocení možných dopadů této bezprecedentní události na zdraví lidí a životní prostředí. Nedoporučuje se konzumace ryb z přilehlé vodní nádrže č. 6 – štěrkovny, která byla havárií zasažena. Na hodnocení se podílejí Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo zemědělství a Česká inspekce […]


1 2 3 1 852