Bezpečnost potravin
25. 4. 2024

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů. Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 30 906 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 13 550 vstupů do provozoven společného stravování, 13 058 vstupů ve výrobě potravin, 2 459 kontrol ve velkoskladech, 969 v prvovýrobě […]


25. 4. 2024

Asi víte, že „sůl“ a „sodík“ není totéž. Často se ale zaměňují. Sodík, minerální látka, je jedním z prvků obsažených v soli (NaCl). Ze soli pochází většina sodíku, který přivádíme do lidského organismu (sodík má chemickou značku Na, chlor Cl = sůl NaCl). Sůl tvoří asi ze 40% sodík + z 60% chlor, tzn. pro […]


25. 4. 2024

Dne 17. dubna 2024 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vědecké stanovisko týkající se očkování drůbeže proti vysoce patogenní ptačí chřipce, konkrétně post-vakcinačního dohledu a některých zmírňujících opatření (Vaccination of poultry against highly pathogenic avian influenza – Part 2. Surveillance and mitigation measures). Stanovisko je doprovázeno stručnou zprávou, která je k dispozici v angličtině, francouzštině, němčině, […]


24. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Petrem Tláskalem, CSc., publikovaný 17. dubna 2024 v Lidových novinách. Omezení masa a živočišných produktů ve stravě je v módě. Neškodí? „Maso je především zdrojem plnohodnotných bílkovin a některých dalších látek, které mohou chybět,“ vysvětluje vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy FN Motol a předseda Společnosti pro výživu MUDr. Petr Tláskal, CSc. Zdroj: […]


23. 4. 2024

Aktuality k nákazové situaci   23. 4. 2024 Stání veterinární správa eviduje nový případ afrického moru prasat (AMP) v populaci prasat divokých v Libereckém kraji. Jedná se o prase divoké, které bylo uloveno 15. 4. 2024 v katastrálním území Oldřichov na Hranicích na Liberecku. Nákazu u uloveného divočáka potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava. Jelikož se […]


23. 4. 2024

Lovci a další lidé vyrážející do české přírody jsou ohroženi zoonózami, které mohou přenášet zvířata. Nejčastějšími zoonózami u nás jsou infekce přenášené klíšťaty. K ochraně proti zoonózám je důležité dodržovat hygienická pravidla, používat repelenty a v případě potřeby se nechat očkovat. Více čtěte v rozhovoru RNDr. Petra Kodyma, CSc., vedoucího Oddělení zoonóz s přirozenou ohniskovostí […]


23. 4. 2024

EFSA is looking for scientists with a background in either Food/Feed Microbiology, Animal Health or, Animal Welfare and with excellent skills in data collection and data management, able to contribute to a positive environment for scientific cooperation. If you are looking for an interesting and challenging opportunity in an international, scientifically driven organisation, then do […]


22. 4. 2024

Datum semináře: 14. 5. 2024 ( 09:00-15:30 ) Místo konání: Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7-Letná (změna místa konání v Praze vyhrazena)  Zjistěte, co nového vás čeká v potravinářském průmyslu v roce 2024. V tomto roce čelíme řadě významných změn, od udržitelných potravinářských systémů a inovací v obalových materiálech až po […]


22. 4. 2024

Tisková zpráva – Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s překročeným datem použitelnosti. Část surovin provozovatel skladoval v nevhodné teplotě nebo bez označení. V mrazírenském boxu v zázemí restaurace se vyskytovalo 11 kg masa neznámého původu, k němuž nebyl […]


19. 4. 2024

V České republice startuje nová kampaň s názvem „Půl talíře“, která si klade za cíl zvýšit povědomí o důležitosti konzumace čerstvého ovoce a zeleniny ve vyvážené zdravé stravě. V současné době podle aktuálních statistik průměrný občan ČR konzumuje méně ovoce a zeleniny, než je doporučeno Společností pro výživu ČR. Ta doporučuje spotřebovat 600 gramů ovoce […]


19. 4. 2024

Informace odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v období měsíce března 2024 v metropoli zkontrolovala celkem 208  provozoven stravovacích služeb (viz graf č. 1). Na kontrolách se podíleli odborní zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU). Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 33 finančních sankcí […]


19. 4. 2024

Zveme všechny milovníky bylinek tuto sobotu 20. dubna do Národního zemědělského muzea Praha na voňavý Bylinkový den. Těšit se můžete na výtvarné a rukodělné dílny, divadelní a hudební vystoupení, workshopy vaření z bylinek a zajímavé přednášky. K prodeji budou sazenice tradičních i méně známých bylinek, bylinné výrobky i občerstvení. V sobotu 20. dubna provoní Národní zemědělské […]


1 2 3 1 777