Bezpečnost potravin
15. 4. 2024

Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. V časopise European Journal of Preventive (2023) byla zveřejněna studie na toto téma. Kardiologové v rámci studie zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se španělské dietní studie („PREDIMED“) zúčastnili. Kardiovaskulární rizikové faktory Přibližně 83 % ze zúčastněných osob mělo vysoký krevní tlak […]


15. 4. 2024

V neděli 7. dubna jsme si připomněli Světový den zdraví. Lidské zdraví můžeme ovlivnit mnoha způsoby – např. fyzickou aktivitou, spánkem, stravou. A právě každodenní stravování hraje klíčovou roli v tom, jak bude vypadat naše zdraví. V pestrém a vyváženém jídelníčku by určitě neměly chybět ryby a rybí výrobky, případně i jiné mořské plody. Ryby jsou výborným zdrojem lehce […]


15. 4. 2024

Tisková zpráva Celní správy ČR, Celní úřad pro Ústecký kraj – Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústečtí celníci v dodávce při silniční kontrole.  Mobilní hlídka ústeckých celníků si v uplynulých dnech vytipovala na dálnici D8 u Lovosic ke kontrole malé nákladní vozidlo Mercedes Benz, českého dopravce. Při […]


12. 4. 2024

Kdy: 22. dubna 2024 Kde: Ministerstvo průmyslu ČR, Na Františku 32, Praha 1 Seminář je organizovaný Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR a Potravinářskou komorou ČR. KLÍČOVÝM TÉMATEM SEMINÁŘE BUDE: O SVÉ NÁZORY SE S VÁMI PODĚLÍ ZÁSTUPCI: TO VŠE FORMOU PREZENTACÍ, DISKUZÍ ČI UKÁZEK DOBRÝCH PRAXÍ. Program: 9:00–9:50 Úvod do problematiky 9:50–10:50 Historie a regulace v oblasti alternativních potravin 10:50 – 11:10 Coffee Break […]


12. 4. 2024

Evropská komise v rámci své strategie Farm to Fork pracuje na revizi právních předpisů EU o dobrých životních podmínkách zvířat s cílem aktualizovat je v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a v konečném důsledku zvýšit úroveň dobrých životních podmínek zvířat. V této souvislosti Evropská komise požádala úřad EFSA, aby do roku 2026 vypracoval dvě vědecká […]


11. 4. 2024

Informace SZPI – Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/2429, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro odvětví ovoce a zeleniny, některé výrobky z ovoce a zeleniny a odvětví banánů, a zrušuje nařízení Komise (ES) č. 1666/1999 a prováděcí nařízení Komise (EU) č. 543/2011 a prováděcí nařízení Komise […]


9. 4. 2024

Tisková zpráva Celní správy ČR, Celní úřad pro Pardubický kraj – Nadlimitní přeprava cigaret a tabákových výrobků je nejčastějším záchytem mobilních hlídek pardubických celníků v letošním roce. Za první čtvrtletí tohoto roku evidují třicet šest porušení v oblasti dovozu tabákových výrobků ze zemí Evropské Unie.  Únik na spotřební dani od ledna do března 2024 pardubičtí […]


9. 4. 2024

Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) používá komiksy k ilustraci aktuálních témat. Je tetování škodlivé? Na co byste si měli dávat pozor při manipulaci se syrovými potravinami? Jaká jsou rizika elektronických cigaret? Na tato témata se zaměřují znalostní komiksy BfR. Tato forma edukace poskytuje veřejnosti informace o každodenních zdravotních rizicích zábavným, srozumitelným a seriózním způsobem. […]


9. 4. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 14. týdnu 2024: 1. 4. – 7. 4. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


8. 4. 2024

EIT Food právě vydává nejnovější zprávu a pokyny pro úspěšnou tvorbu programů na podporu podnikání žen v zemědělsko-potravinářském sektoru. Jak vytvářet programy, které budou mít dopad? Jak oslovit správnou cílovou skupinu inovátorek? Jaké jsou rysy účinných opatření na podporu podnikání žen v zemědělsko-potravinářském odvětví? Připojte se k nám a diskutujte o těchto otázkách s odborníky […]


8. 4. 2024

7. dubna si připomínáme Světový den zdraví Na celém světě je stále více ohroženo právo milionů lidí na zdraví. Důvody jsou různé – např. válečné konflikty, přírodní katastrofy nebo nedostatek pitné vody. Letošní téma vyhlášené Světovou zdravotnickou organizací “Moje zdraví, moje právo” bylo zvoleno s cílem zdůraznit právo každého jedince na kvalitní zdravotní služby, vzdělání a informace. […]


8. 4. 2024

Vědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle růžové barvy, obsahuje o 8 % více bílkovin a o 7 % více tuku než tradiční rýže. Ačkoli by hovězí rýže […]


1 2 3 4 1 776