Videa
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravil pro laickou i odbornou veřejnost videa týkající se především bezpečnosti potravin a zdravé výživy.
1) Videa – ukázky výukových programů Informačního centra bezpečnosti potravin MZe
(ICBP MZe)
Výukové hudební představení pro MŠ „Přijede k nám návštěva“ (ukázka)
Výukový program pro 1. st. ZŠ „Jíme zdravě a s chutí“ (ukázka)
Výukový program do interaktivních tabulí pro 1. st. ZŠ (ukázka)
Akce DEN ZDRAVÍ pro rodiny s dětmi na Výstavě Země živitelka (ukázka)
2) Videa pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Drůbež – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Králíci – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Krávy – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Ovce – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Prasata – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Jak zacházet se syrovým masem – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Je ta voda pitná? – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Křížová kontaminace – oddělená prkénka – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Mytí rukou – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Mytí rukou po návštěvě toalety – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
Na farmářském trhu – video pro žáky 1. – 3. ročníků ZŠ
3) Videa a video-komentáře pro studenty SŠ a žáky 2. st. ZŠ
Druhy vegetariánství (video-komentář)
Příjem a výdej energie (video-komentář)
Křížová kontaminace a její prevence (video)
Kulinární úpravy stravy (video)
Nákazy z potravy (video-komentář)
Pitný režim (video-komentář)
Poruchy příjmu potravy (video-komentář)
Potřeba tekutin (video-komentář)
Rizika vegetariánství( (video-komentář)
Sacharidy a glykemický index (video-komentář)
Výživa dětí a dospívajících (video-komentář)
Zdravé školní svačiny (video)
4) Videa pro spotřebitele
Video „5 klíčů k bezpečnému stravování“ (WHO)
Video „Víš, co jíš? – Mléko“ (MZe)
Video „EFSA – Evropský úřad pro bezpečnost potravin“ (EFSA)
Video „Dokážete si představit svět bez rostlin?“ (FAO)
Video „ÚKZÚZ a ochrana zdraví rostlin“ (ÚKZÚZ)
Videa – Série vzdělávacích minipořadů „Všežralovo bistro“ (MZe, vysílala ČT)
5) Videa Potravinářské komory ČR
Video „Potraviny jsou cenné“ (PK ČR 2021) – rady jak omezit plýtvání potravinami
Boží dar „Příběhy českých potravin“
IV. řada (2020)
Brambory 6/6
Buchty 5/6
Vejce 4/6
Cukr 3/6
Rajčata 2/6
Minerální voda 1/6
III. řada (2019)
Vánočka 6/6
Cibule 5/6
Tvrdý sýr 4/6
Slunečnicový olej 3/6
Kozí jogurt 2/6
Burčák 1/6
II. řada (2018)
Kapr 8/8
Máslo 7/8
Pivo 6/8
Tlačenka 5/8
Hořčice 4/8
Okurka 3/8
Šunka 2/8
Čokoláda 1/8
I. řada (2017)
Slivovice 6/6
Knedlíky 5/6
Zmrzlina 4/6
Špekáčky 3/6
Niva 2/6
Chléb 1/6
Nakupujeme regionálně:
Čerstvé maso – masné výrobky (PK ČR)
Sýry – mléčné výrobky (PK ČR)
Ovoce a zelenina (PK ČR)
Poznej původ masa:
Věštkyně – původ masa (PK ČR)
Věštkyně – kde je kus poražen a zpracován (PK ČR)
Zpracování a dodržování kvality výroby (PK ČR)
Provoz a hygiena (PK ČR)
Kuřecí maso – provoz a zpracování (PK ČR)
Přírodní sýry:
Velká sýrová loupež – Fígl s pečetí (PK ČR)
Velká sýrová loupež: Sýry bez mléka (PK ČR)
Velká sýrová loupež: Přepadení mlékárny (PK ČR)
Výroba sýrů a provoz (PK ČR)
Dodržování kvality výroby (PK ČR)