Bezpečnost potravin
7. 4. 2003

Nová technologie zamezuje v kelímcích vydělování syrovátky na povrchu jogurtu, které jinak spotřebitelé považují za zhoršení kvality výrobku.


7. 4. 2003

Injekční aplikací Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus a Listeria slepicím se ve žloutku vajec akumulují vytvořené protilátky.


7. 4. 2003

Výsledky monitoringu ukázaly, že ve dvanácti zemích EU se nitrofurany nepoužívají. Pozitivní nálezy byly zjištěny u masa z Portugalska (10 %), Itálie (1%) a Řecka (1 %).


6. 4. 2003

SÚJB: nedošlo k ozáření pracovníků nad stanovené limity. Následky povodní žádné.


6. 4. 2003

Postup výroby předpečeného pečiva (pre-baked), které se ve zmrazeném stavu dodává do prodejen, kde se dopéká během ca 10 minut bezprostředně před prodejem.


6. 4. 2003

Společnost Novozymes uvedla na trh nový enzymový preparát pro pekaře s účinností běžně dostupných glukosaoxidáz, ale s výrazně nižší cenou.


5. 4. 2003

Předmětem projektu Evropské komise je vývoj ß-glukanových preparátů z ovsa a ječmen a jejich využití při výrobě nových funkčních potravin.


5. 4. 2003

Nebezpečné látky v lidském organizmu pocházejí z masa ledních medvědů, tuleňů a velryb. Obyvatelé Grónska budou nuceni změnit své stravovací návyky, aby se vyhnuli možným zdravotním rizikům, jako je např. genetické poškození nebo snížení plodnostia dopady civilizačních chorob, jako je onemocnění srdce, cukrovka nebo obezita. ŽP, lidské zdraví


5. 4. 2003

8 českých institucí, které se zabývají bezpečností potravin. Důsledkem zlepšeného monitoringu zemědělství pak bylo například masivní odhalování BSE a postup při dioxinové aféře nebo drůbeží chřipce. ČSZPI, ČIŽP, SZPI, NAGREF, EK, Phare, SVS, ÚKZÚZ, MZd, SRS, GŘC, SÚJB


5. 4. 2003

8 českých institucí, které se zabývají bezpečností potravin. Důsledkem zlepšeného monitoringu zemědělství pak bylo například masivní odhalování BSE a postup při dioxinové aféře nebo drůbeží chřipce. ČSZPI, ČIŽP, SZPI, NAGREF, EK, Phare, SVS, ÚKZÚZ, MZd, SRS, GŘC, SÚJB


4. 4. 2003

Postupy autorizace a monitorování GM potravin a krmiv stanoví nová legislativa, která se bude týkat i  systému označování výrobků obsahujících GMO.


4. 4. 2003

Potravinový doplněk užívaný v redukčních dietách a jako podpůrný prostředek pro nárůst svalové hmoty obsahující pikolinát chromu je podezírán z vyvolávání genetických mutací a poškozování DNA.


1 1 727 1 728 1 729 1 730 1 731 1 822