V Heraklionu se bude pod heslem „Bezpečné vepřové“ ve dnech 1. až 4. října 2003 konat 5. mezinárodní symposium o epidemiologii a regulaci patogenů z vepřového masa.
Výběr předpisů z Věstníku ES.
V Nizozemí (Van-Hall-Institut v Leeuwarden a Vysoká škola Larenstein ve Velpu) pořádá pro pracovníky z potravinářství seminář o potravinové bezpečnosti.
ASKOLOR, spol. s r.o., Pardubice vyvinula pod obchodním názvem “ARPINK RED” nové červené potravinářské barvivo, které je celosvětově chráněné patentem. Barvivo je zařazeno na seznam prioritních látek, jejichž zdravotní nezávadnost bude FAO/WHO projednávat v r. 2004.
Pracovní skupina složená ze členů Vědeckého výboru pro výživu zvířat, Vědeckého výboru pro potraviny a Vědeckého výboru pro rostliny Evropské komise vypracovala dokument, k jehož pracovní verzi se mohou příslušné subjekty v průběhu měsíce června 2003 vyjadřovat.
Orgány EU projednávají směrnici, jejímž cílem je omezení výskytu salmonelóz a dalších původců chorob přenosných ze zvířete na člověka.
Společnost Makro Cash&Carry ČR uvedla v dubnu na trh kuřecí maso s dohledatelným původem. Jedná se o evropskou novinku v označování kuřecího masa. Model značení je obdobný jako u hovězího masa.
Podle návrhu nové definice vlákniny patří mezi vlákninu stravy také oligosacharidy (prebiotika). Doporučované množství vlákniny u dětí je třeba stanovit.
Reportáž o vpravování hovězích bílkovin do mražených kuřat dovezených do Velké Británie pořízená skrytou kamerou.
Tabulka Eurostat znázorňuje vývoj spotřebitelských cen v zemích EU za rok jednak u potravin a nealkoholických nápojů, jednak u alkoholických nápojů a tabáku.
standardizovaná úmrtnost, lokality s vysokou a nízkou úmrtnosti v ČR, pokles úmrtnosti od r. 1982, krevní hladiny rizikových a protektivních faktorů metabolismu tuků
Reportáž o vpravování hovězích bílkovin do mražených kuřat dovezených do Velké Británie pořízená skrytou kamerou.