Britský Úřad pro potravinové standardy varuje před konzumací některých druhů makrelovitých ryb, nesprávně označených a prodávaných jako mořský okoun.
Představitelé amerického potravinářského průmyslu oznámili, že hodlají prověřovat dodavatele z Evropy, Asie a Afriky, kteří dodávají řadu surovin a obalových materiálů na americký trh.
Na monitoringu potravního řetězce, agrárního, vodního a lesního ekosystému zpracovaného formou zprávy MZe se v r. 2002 podílely tyto organizace: SZPI, SVS ČR, ÚKZÚZ, VÚMOP, VÚRV, VÚLHM, ÚHÚL, VÚRH.
Na monitoringu potravního řetězce, agrárního, vodního a lesního ekosystému zpracovaného formou zprávy MZe se v r. 2002 podílely tyto organizace: SZPI, SVS ČR, ÚKZÚZ, VÚMOP, VÚRV, VÚLHM, ÚHÚL, VÚRH.
Konference a výstava o technologiích a metodách zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin, 17.-19. 3. 2004, Washington, USA
Již po osmé bude v září v USA probíhat osvětová akce Měsíc pro vzdělávání v oblasti zdravotní nezávadnosti potravin (National Food Safety Education Month), která je zaměřená na prohloubení znalostí o dané problematice u pracovníků ve stravovacích službách a spotřebitelské veřejnosti.
Evropská komise zavedla pravidelné týdenní poskytování informací ze systému rychlého varování o nebezpečí z konzumace výrobků (RASFF), u nichž byl zjištěn závažný nedostatek z hlediska nezávadnosti pro spotřebitele. Jsou uvedeny případy potravinářských výrobků a krmiv, které byly hlášeny v systému RASFF v 31.–33. týdnu 2003.
Na jednání CAC byly projednávány limity ochratoxinu a dávek záření, dále označování trans-mastných kyselin, nutriční a zdravotní tvrzení, otázka alergenů a maximálních limitů reziduí pro veterinární léčiva.
Nové nařízení EU č. 1425/2003, kterým se mění nařízení 466/2001 ohledně patulinu.
V roce 1999 v Dánsku dobrovolně vyloučili používání antibiotik jako prostředků na podporu růstu při produkci prasat a drůbeže. WHO kladně hodnotí dánský experiment. Zákaz používání antibiotických propagátorů růstu v EU schválen od roku 2006.
Varovné informace z 28. týdne: rtuť ve žraločím mase a salmonela v kachních filetech a sýru.
Evropská komise přijala nová opatření ke snížení obsahu patulinu v potravinách, především v jablečných šťávách a dalších jablečných výrobcích, závazné směrnice pro výrobce těchto potravin a pokyny pro odběr vzorků a příslušné metody analýzy.