Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 19. týden 2018

Vydáno: 18. 5. 2018
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 19. týdnu 2018: 7. 5. – 13. 5. 2018 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

11/05/2018

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+ /25g) v mladé pšenici v prášku

Německo

11/05/2018

Španělsko

 nedeklarovaná mléčná složka (60 mg/kg – ppm) v bezlepkových cereálních tyčinkách

Česká republika, přes Rumunsko

11/05/2018

Spojené království

 kadmium (1.8 mg/kg – ppm) v mražené chobotnici

Vietnam

09/05/2018

Nizozemsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+ /25g) v mraženém roštěnci z klokana

Austrálie, přes Belgii

09/05/2018

Francie

 alimentární otrava ( brucelóza ) pocházející pravděpodobně z mraženého velbloudího mléka

Nizozemsko

09/05/2018

Belgie

 cizí tělesa (bílý plast/guma: 0.5 x 0.5 cm) v snídaňových cereáliích

Francie

09/05/2018

Finsko

 Listeria monocytogenes (<100 KTJ/g) a Salmonella enterica ser. Orion (přítomnost /25g) v mražené ovocné směsi

Belgie

09/05/2018

Nizozemsko

 nesprávné označení (mléčný alergen málo zřetelný) rybího koláče se zeleninou

Spojené království

09/05/2018

Finsko

 nedeklarovaný lepek (111 mg/kg sušiny) a siřičitan (18 mg/kg – ppm) ve směsi koláčů z rýžové mouky

Vietnam

09/05/2018

Švýcarsko

 aflatoxiny (B1 = 5.9; celk. = 6.7 µg/kg – ppb) v pokrmu Bhel Puri

Indie, přes Německo

09/05/2018

Spojené království

 nedeklarovaná vejce v chlazeném kyjevském kuřeti s česnekem

Spojené království

09/05/2018

Itálie

 Salmonella (v 1 z 5 vzorků /25g) v chlazeném salámu

Itálie

08/05/2018

Belgie

 glycidylestery (2300 až 5400 µg/kg – ppb) v rostlinném oleji používaném jako složka čokoládových výrobků

Belgie

08/05/2018

Itálie

 rtuť (1.93 mg/kg – ppm) v mražených filetech z mečouna (Xiphias gladius)

Indonésie, surovina z Taiwanu

08/05/2018

Itálie

 rtuť (1.7 mg/kg – ppm) v mražených filetech ze žraloka modrého (Prionace glauca)

Portugalsko

07/05/2018

Belgie

 rtuť (1.83 mg/kg – ppm) v  mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko, přes Francii

07/05/2018

Belgie

 chlorpyrifos (0.065 mg/kg – ppm) v jablkách

Polsko

             

 

                  Krmiva

 

07/05/2018

Německo

 příliš vysoký obsah semen ambrózie (Ambrosia spp.) (1010 mg/kg – ppm) v prosu

Německo a Ukrajina

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.