Tisková zpráva, Potravinové banky, 16. 9. 2024: Ničivé povodně zasáhly desítky obcí a měst v České republice a do řady míst se bohužel povodňová vlna ještě dostane a napáchá další škody. Potravinové banky pomáhají a jsou připraveny nepolevit v dalších náročných dnech. Během uplynulého víkendu jsme spustili krizovou pomoc v nejhůře zasažených oblastech. Dodáváme balenou […]
Tisková zpráva – Řada výrobců potravin a balených vod poskytuje nebo bude poskytovat zásoby potravin a balených vod do krizových oblastí, které byly zasaženy extrémními srážkami a povodněmi. Oznámila to Potravinářská komora ČR, ve které jsou podniky sdružené. Potravinářské firmy spolupracují s potravinovými bankami, Hasičským záchranným sborem ČR nebo na lokální úrovni se starosty jednotlivých […]
V souvislosti s aktuální povodňovou situací Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje veřejnost i provozovatele potravinářských podniků na základní pravidla bezpečného zacházení s potravinami, které byly zasaženy povodňovou vodou, nebo jinak poškozeny v souvislosti s povodní: Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 Zdroj: SZPI
Metodický pokyn k zajištění plnění povinnosti správného nakládání s odpady vzniklými v důsledku mimořádné události – živelné pohromy. Stáhněte si… Zdroj: Ministerstvo životního prostředí
Tisková zpráva — Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyzývá zemědělce, které zasáhly povodně, aby se o pomoc obrátili na regionální pracoviště Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Pracovníci SZIF jsou na to už připraveni. „Tragické povodně zasáhly i zemědělské podniky a farmy. Pokud mezi takové patříte, jste v oblastech s poškozenou infrastrukturou, nemůžete odvážet nadojené mléko, máte poškozené […]
Na mnoha místech bohužel došlo k záplavám obydlí a zemědělských plodin. Přinášíme proto sadu doporučení jak v takových chvílích postupovat pro ochranu zdraví. Řiďte se jimi, sledujte jen ověřené zdroje a v případě nouze dbejte pokynů integrovaného záchranného systému! Doporučení se týkají především základních hygienických a zdravotních pravidel v oblasti hlídání vlastního zdravotního stavu, předcházení infekčním […]
Aktualizováno 15. 9. 2024. Přehled základních hygienických pravidel najdete na webu Ministerstva zdravotnictví. DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ: Zaplavené potraviny: Máte-li jakékoli pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha a křeče v břichu, průjem, zvracení, teplotu, vyrážku) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky! POKUD NEJSTE NAPOJENI NA VEŘEJNÝ VODOVOD, NEODEBÍREJTE VODU […]
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 36. týdnu 2024: 2. 9. – 8. 9. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]
Představenstvo Spolku pro komodity a krmiva a Odborná sekce krmiv si Vás dovolují pozvat na KONFERENCI O KRMIVECH A VÝŽIVĚ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT konanou pod záštitou ministra zemědělství, která se bude konat v úterý 15. 10. 2024, v TOP HOTELU Praha & Congress Centre, Blažimská 1781/4, 149 00 Praha 4 – Chodov. Budeme velmi rádi, pokud Vás […]
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 24. 9. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: Potravinová alergie Přednášející […]
Tisková zprávaPRAVIDLA ZÁKLADNÍ HYGIENY PO ZÁPLAVÁCH (Poznámka pro média – zvuk se souhrnem základních informací je ke stažení v příloze) Myjte si pečlivě a často ruce! DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ: PO NÁVRATU JE NUTNO ZAPLAVENÝ OBJEKT VYSUŠIT, UKLIDIT A DEZINFIKOVAT! POKUD NEJSTE NAPOJENI NA VEŘEJNÝ VODOVOD, NEODEBÍREJTE VODU Z VLASTNÍHO ZDROJE, NENÍ-LI SANOVÁN A NENÍ-LI PROVEDEN ROZBOR KVALITY […]
Rezistence vůči antibiotikům je stále větší hrozbou. Vědci pracují v krizovém módu a rychle hledají možné alternativy pro boj s nebezpečnými infekcemi. Odborníci Gladstone Institutes v San Francisku učinili významný pokrok s novou technologií, které umožňuje více využívat fágy proti infekcím. Fágy, čili bakteriální viry, jsou skvělé v infikování a zabíjení bakterií. Existuje jich ohromné množství, což je výhoda a zároveň komplikace pro jejich praktické […]