Bezpečnost potravin

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak

Vydáno: 15. 4. 2024
Autor: SZÚ, Centrum zdraví, výživy a potravin

Foto: Shutterstock

Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. V časopise European Journal of Preventive (2023) byla zveřejněna studie na toto téma. Kardiologové v rámci studie zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se španělské dietní studie („PREDIMED“) zúčastnili.

Kardiovaskulární rizikové faktory

Přibližně 83 % ze zúčastněných osob mělo vysoký krevní tlak a všichni měli jeden nebo více kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako např. cukrovka, kouření, vysoká hladina cholesterolu, nadváha nebo časný výskyt srdečního onemocnění v rodinné anamnéze. Každá osoba každoročně vyplňovala dotazníky o svých zdravotních problémech, o spotřebě rajčat, včetně syrových, rajčatové omáčky a „gazpacha“ (španělská rajčatová polévka). Po třech letech výzkumníci pozorovali souvislost mezi konzumací většího množství rajčat a nižším krevním tlakem.

Účastníci netrpěli hypertenzí

Bylo zjištěno, že mezi účastníky na začátku studie netrpěli hypertenzí ti, kteří jedli nejvíce rajčat – více než 110 gramů/den (= jedno velké rajče/osobu/den). Přibližně jedno velké rajče na osobu/den snížilo riziko hypertenze o 36 % ve srovnání s těmi, kteří konzumovali méně než 44 gramů/osobu/den. Vědci naznačili, že rajčata mohou mít pozitivní přínos díky tomu, že mají vysoký obsah lykopenu.

Lykopen je silný antioxidant – pomáhá proti zánětům

Lykopen je rostlinná chemická látka, která dodává rajčatům červenou barvu. Lykopen je silný antioxidant. Červená rajčata jsou tedy silné antioxidanty, které pomáhají v boji proti zánětům.

Autor: Prof. J. Ruprich, CZVP, SZÚ

Zdroj: Association between tomato consumption and blood pressure in an older population at high cardiovascular risk: observational analysis of PREDIMED trial. Eur J Prev Cardiol, 2023 Nov 24:zwad363. doi: 10.1093/eurjpc/zwad363

Zdroj článku: SZÚ