Bezpečnost potravin
25. 4. 2003

návrh orgánů EU na prodloužení ochranných opatření proti šíření BSE na další dva roky


24. 4. 2003

Strava obsahující moučku z lněného semínka může do jisté míry snižovat vysokou hladinu triacylglycerolů v krvi a zabraňovat akumulaci tuku v játrech.


24. 4. 2003

Družice sehrají hlavní roli v předvídání přírodních katastrof. ŽP


23. 4. 2003

Sortiment potravin pro zvláštní výživu je rozšířen o vysokokalorickou bilancovanou tekutou výživu s obzvlášť vysokým podílem EPA a antioxidantů.


22. 4. 2003

Nizozemští výzkumníci vypracovali nový model pro predikci poškození sýra v některých fázích výrobních procesu, především při balení a transportu.


22. 4. 2003

Mikrobiálním kažením dochází u oříšků působením mikrobiálních lipáz k vzniku glycerolu, jehož obsah proto může být ukazatelem míry kažení.


21. 4. 2003

Rozsáhlý projekt EU je zaměřen na sledování účinků konzumace izoflavonů na kostní denzitu a metabolismus u postmenopauzálních žen v různých evropských zemích.


20. 4. 2003

V roce 1990 vědci identifikovali v tělech mořských živočichů prudký nárůst koncentrace radioaktivních prvků. BNFL, vlastník Sellafieldu, přiznává, že se několik let do vody Irského moře vypouští látka zvaná technecium-99, která vykazuje nízkou radioaktivitu. ŽP


20. 4. 2003

Děti, které od útlého dětství konzumují ovesné vločky jsou mnohem méně ohroženy v pozdějším životě nadváhou či obezitou.


20. 4. 2003

Ve dnech 18.–21. května 2003 se bude v Dublinu konat 2. mezinárodní konference o potravní vláknině. Paralelně bude probíhat workshop AACC o vývoji cereálních ingrediencí podporujících zdraví.


19. 4. 2003

Nově navrhované směrnice EU pro uvádění geneticky modifikovaných plodin a potravin na trh EU by měly napomoci překonat nechuť evropských spotřebitelů k těmto potravinám.


19. 4. 2003

Nově navrhované směrnice EU pro uvádění geneticky modifikovaných plodin a potravin na trh EU by měly napomoci překonat nechuť evropských spotřebitelů k těmto potravinám.


1 1 688 1 689 1 690 1 691 1 692 1 789