Bezpečnost potravin
6. 8. 2009

Výběr názvů předpisů z Úředního věstníku ES.


6. 8. 2009

Přídatná látka E 425 konjak se používá jako zahušťovadlo nebo bývá přidáván do asijských těstovin. Použití konjaku do želé cukrovinek je v EU zakázáno.


6. 8. 2009

U žen, které předčasně porodily byl v moči zjištěn trojnásobný obsah ftalátů.


6. 8. 2009

FDA dává zelenou lněnému oleji s obsahem ALA  70 % a poměrem n-6/ n-3  1:7.


5. 8. 2009

Reakce na nedávno zveřejněnou britskou studii.


5. 8. 2009

Tisková zpráva SVS ze dne 5.8. 2009.


5. 8. 2009

Evropská komise vyhlásila dne 30.7. 2009  všeobecnou výzvu na podávání projektů v 7. RP – tematické prioritě Zemědělství, potraviny, rybářství, lesnictví a biotechnologie.


5. 8. 2009

S povinností uvádění obsahu trans-mastných kyselin na potravinách v USA souvisí snadná proveditelnost analýzy. Osvědčila se metoda FT-IR-spektrometrie.


5. 8. 2009

U žen, které pijí denně několik šálků kávy a čaje je podle  výsledků studie publikované v Journal of Cancer nižší riziko rakoviny dělohy.


4. 8. 2009

Homogenizace mléka má příznivý vliv na jeho stravitelnost, ale vyskytují se názory o negativním vlivu na výskyt kardiovaskulárních chorob v souvislosti s xantinoxidázou, bílkovinami membrán tukových globulí a dalšími faktory.


4. 8. 2009

Výsledkem projektu Velké Británie od r. 2006 je výrazné snížení soli u chleba, pečiva, snacků, omáček, polévek, sýrů aj. Britský projekt byl nyní aktualizován a s obdobnou iniciativou přišlo i Irsko.


4. 8. 2009

Z výsledků britské studie.


1 955 956 957 958 959 1 804