Bezpečnost potravin

Káva a čaj snižují riziko rakoviny dělohy

Vydáno: 5. 8. 2009
Autor:

U žen, které pijí denně několik šálků kávy a čaje je podle  výsledků studie publikované v Journal of Cancer nižší riziko rakoviny dělohy.

 K rizikovým faktorům rakoviny dělohy patří vedle vyššího věku a obezity především faktory, jejichž důsledkem je větší množství estrogenu, jako pozdní menopauza a estrogenní terapie po menopauze. Úloha stravy v tom je jen málo objasněná.
V nejnovější studii výzkumníci zjistili, že z téměř 1 100 sledovaných žen bylo u těch, které pily kávu a čaj, nižší riziko rakoviny dělohy. Ženy, které pijí více než 4 šálky denně je pravděpodobnost rakoviny dělohy poloviční proti těm, které kávu a čaj nepijí. U žen, které pijí aspoň 2 šálky čaje denně je riziko sníženo o 44 %. Při nižších množstvích konzumované kávy či čaje byly výsledky méně signifikantní.
Jednou z možností, proč má podle výzkumníků z Roswell Park Cancer Institute (Buffalo, New York) káva a čaj takový účinek je vliv kofeinu. Při konzumaci bezkofeinové kávy nebyl účinek zřejmý. Ukazuje se, že kofein indukuje určité enzymy, které pomáhají neutralizovat látky schopné v těle vyvolávat rakovinu.
Vedle kofeinu však přichází v úvahu i řada dalších látek – především flavonoidů, katechinů a izoflavonů, které pomáhají při obraně buněk proti změnám vedoucím k bujení. Vysvětlení mechanismu účinku vyžaduje další výzkumy. Jedním momentem zpochybňujícím výsledky studie je , že nižší riziko může zčásti souviset i s nižší hmotností žen, které pijí kávu a čaj.

Reuters