EFSA nepotvrdil tvrzení o pozitivním účinku probiotických mikroorganismů na trávicí trakt. Informace serveru iDNES.cz.
Výrobci a obchodníci významně podpořili rozvoj projektu Biopotraviny do škol.
Intenzivní sladidlo, kterému bylo již dříve přiděleno číslo E 961 a které bylo pozitivně posouzeno úřadem EFSA bylo nyní schváleno i Komisí k použití do potravin a jako stolní sladidlo. Dalším krokem bude schvalování v EP.
Těhotné ženy konzumující velké množství lékořice riskují, že dítě bude mít snížené IQ a problematické chování.
Do 13.11.2009 se lze zapojit do monitoringu zajišťovaného FCEC.
Zpráva pracovní skupiny pro vědeckou spolupráci s EFSA posuzuje rizika a prospěch fortifikace potravin kyselinou listovou.
Vysoký příjem vlákniny vede k narušení ovulace. Výsledky studie provedené v USA.
Rozhodnutím 2009/752/ES se povoluje použití extraktu z Euphausia superba jako složky nového typu za stanovených podmínek do řady potravin.
Aktualizovaný přehled národních referenčních laboratoří.
V rámci potravinářských úterků se dne 24. listopadu 2009 koná přednáška v Klubu techniků na Novotného lávce v Praze. 1.
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 45. týdnu 2009: 2.–8.11.2009 (v češtině).
Tisková zpráva SZPI ze dne 10.11. 2009.