Bezpečnost potravin
10. 3. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2023: 27. 2. – 5. 3. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se […]


10. 3. 2023

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) podporuje trend omezování nadbytečného používání plastů. Stále platí, že pro kontakt s potravinami, i z hlediska hygienických požadavků, jsou nejvhodnější klasické materiály jako je sklo, keramika, porcelán a kvalitní nerezová ocel. HSHMP obdržela množství dotazů k problematice omezování jednorázových obalů a plastů, ze kterých vyplývá, že mezi […]


10. 3. 2023

Tisková zpráva MZe – Ministerstvo zemědělství povede meziresortní pracovní skupinu, která se bude věnovat vysokým cenám potravin. K prvnímu jednání se sejde 21. března. Jejím cílem je zjistit, zda růst cen téměř všech základních potravin skutečně způsobily zvýšené náklady, nebo, zda jde o umělé navyšování někde v dodavatelském řetězci. Pracovní skupina bude kontrolovat dostatečné využívání […]


10. 3. 2023

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) pořádá 4. evropskou konferenci o Xylella fastidiosa s aktivním přispěním hlavních výzkumných iniciativ EU a nadnárodních výzkumných iniciativ zaměřených na X. fastidiosa – BeXyl, BIOVEXO, ERC MultiX a EUPHRESCO. Konferenci budou předsedat Blanca B. Landa, která koordinuje projekt BeXyl (Beyond Xylella) financovaný EU, a Giuseppe Stancanelli, který vede tým pro hodnocení rizik pro zdraví rostlin v EFSA. Vědecký […]


9. 3. 2023

Zajímá Vás výživa dětí a obzvláště výživa dětí s dietním omezením? Chcete vědět, jak výživou pomoci dítěti Vaše odpověď zní ano? Pak právě pro Vás nově otevíráme Kurz nejen pro zdravotníky „Výživa dětí a specifika výživy dítěte s dietním omezením“ . Kurz je garantován Českou asociací sester. Místo konání: ASPIRA Business centre, přímo u metra B […]


9. 3. 2023

Cílem projektu je identifikovat a stanovit prioritní potřeby EFSA v oblasti dat, které jsou nezbytné pro další pokrok v oblasti hodnocení rizik pro zdraví lidí (HHRA), zdraví zvířat (AHRA) a životní prostředí (ERA). Dále identifikovat a zmapovat významné zdroje dat a zajistit doporučení pro přístup k datům a jejich generování. Tento projekt je prvním milníkem […]


9. 3. 2023

Světový den ledvin každoročně připadá na druhý čtvrtek v březnu, což je letos 9. březen. Cílem akce je zvýšit informovanost a povědomí veřejnosti o primární prevenci, rizikových faktorech, nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby. Až 10 % populace se léčí s chronickým onemocněním ledvin. O onemocnění svých ledvin neví 40 % pacientů až […]


8. 3. 2023

V současné době probíhá přijímání návrhů do druhé výzvy EIT pro inovace v potravinářství pro rok 2023, která bude mít uzávěrku 13. dubna 2023. Cílem výzvy EIT Food Open Innovation Call 2023 je urychlit inovace, které povedou k pozitivním změnám v potravinovém systému. Hledáme potravinářské, inovativní projekty, které přinesou na trh nové produkty, zavedou nové […]


8. 3. 2023

Tisková zpráva SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně. V roce 2022 inspektoři odebrali celkem 834 vzorků potravin, z toho 126 původem z ČR, 398 z EU a 260 z tzv. […]


8. 3. 2023

EIT Food RIS Consumer Engagement Labs je největší evropskou iniciativou v oblasti spoluvytváření potravin. Zapojuje spotřebitele a výrobce na základě inovativní metodiky vyvinuté Fakultou managementu Varšavské univerzity. Zapojením se do projektu získáte finanční prostředky a poradenství pro spolupráci se spotřebiteli a společné spoluvytváření nových potravinářských výrobků. V letech 2019-2022 se do spolupráce zapojilo 82 panelů […]


8. 3. 2023

Jaké by mohly být různé podoby zemědělství bez chemických pesticidů a potravinových systémů v Evropě v roce 2050? S jakými dopady na využívání půdy, produkci, obchod a emise skleníkových plynů? Jaké by mohly být různé cesty k těmto různým formám zemědělství bez chemických pesticidů? Výsledky této studie budou představeny 21. března 2023 na jednodenní konferenci […]


8. 3. 2023

Rádi bychom vám připomněli uzávěrku přihlášek na naši mezinárodní letní akademii, která se bude konat v termínu od 26. června až 7. července 2023 v Berlíně. Kurz je určen pro pracovníky veřejných organizací zabývajících se bezpečností potravin a krmiv, kteří již mají zkušenosti s analýzou hodnocení rizik. Účastníci získají hlubší znalosti v oblasti analýzy hodnocení […]


1 86 87 88 89 90 1 791