Bezpečnost potravin

Světový den ledvin – 9. březen

Vydáno: 9. 3. 2023
Autor: SZÚ

Foto: SZÚ

Světový den ledvin každoročně připadá na druhý čtvrtek v březnu, což je letos 9. březen. Cílem akce je zvýšit informovanost a povědomí veřejnosti o primární prevenci, rizikových faktorech, nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby.

Až 10 % populace se léčí s chronickým onemocněním ledvin. O onemocnění svých ledvin neví 40 % pacientů až do chvíle, kdy s akutními problémy navštíví lékaře. Chronická onemocnění ledvin v raném stadiu často nemívají žádné příznaky a nezpůsobují potíže. Člověk může ztratit až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky.

V pokročilém stadiu patří mezi příznaky chronického onemocnění ledvin:

  • otoky v oblasti očních víček, kotníků a dolních končetin, únava, snížená výkonnost, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu či jiné zažívací potíže, pocení, snížená tvorba moči až zástava močení, v některých případech naopak – zvýšené močení – více než 2500 ml/24 hod., časté močení v nočních hodinách.

Chronickým onemocněním ledvin lze předcházet dodržováním jednoduchých pravidel zdravého životního stylu:

  • Příjem tekutin – denně 1,5 – 2 litry. V závislosti na fyzické aktivitě, vnějších klimatických podmínkách, akutních horečnatých onemocnění aj. zvyšte příjem tekutin. Vhodnými nápoji jsou: voda z kohoutku (ochucená citrónem, bylinkami, ovocem), neslazené minerální vody – střídat různé druhy, ředěné džusy a  ovocné šťávy (alespoň 1:1), ovocné čaje, neochucené mléko.
  • Výživa – dosolujeme jídlo max. 1g/den kuchyňské soli, což představuje cca množství odpovídající špičce čajové lžičky, protože další sůl přijímáme z již hotových potravin a celkové množství přijaté soli za den by nemělo přesáhnout 5g;
  • omezujeme konzumaci jednoduchých cukrů, např. slazené ochucené mléčné výrobky, cukrovinky, slazené nápoje, sladké pečivo. Dle doporučení Světové zdravotnické organizace by příjem jednoduchých cukrů za den neměl přesáhnout 24 g (analogicky 6 kostkám cukru) včetně cukrů z potravin;
  • preferujeme celozrnné pečivo a těstoviny, zeleninu syrovou i tepelně upravenou, ovoce. Zelenina by měla zabírat polovinu plochy talíře u každého denního jídla (snídaně, oběd, večeře).
  • Pravidelná pohybová aktivita – u dospělých minimálně 30 minut denně svižné chůze nebo 150 minut cvičení střední intenzity týdně, u dětí (6 – 17 let) minimálně 60 minut aktivního pohybu denně.
  • Nekouříme – kouření nejen tabákových výrobků poškozuje cévy v celém těle. Při kouření vzniká více než 8000 chemických látek, z toho více než 165 způsobuje nádorová onemocnění.
  • Pijeme nealkoholické nápoje, protože alkohol je karcinogen 1. třídy. Žádná dávka alkoholu není pro lidský organismus bezpečná.
  • Volně prodejné léky užíváme pouze po konzultaci s lékařem nebo lékárníkem (např. léky proti bolesti).
  • Navštěvujeme pravidelné preventivní prohlídky u svého praktického lékaře.

V případě onemocnění cukrovkou, vysokým krevním tlakem, chronickým onemocněním srdce a cév, obezitou, onemocněním ledvin v rodině a současném výskytu některého z uvedených příznaků navštivte svého praktického lékaře.


Zdroj: SZÚ