Bezpečnost potravin
3. 5. 2023

Éterické oleje jsou v čínské medicíně léta známé pro své antimikrobiální účinky. Pozitivních vlastností látek se rozhodli využít i vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. V rámci projektu odborníci ve spolupráci s komerčním partnerem vyvinuli náhradu antibiotik pro odstavená selata, která je založená na derivátech mastných kyselin a dalších přírodních látek. Vědci tak […]


3. 5. 2023

Oddělení EFSA pro výživu a inovace v potravinách zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k přípustné horní hranici příjmu vitaminu D, včetně odvození konverzního faktoru pro kalcidiol monohydrát. Tento dokument přehodnocuje bezpečnost užívání vitaminu D a uvádí revidované hodnoty horního tolerovatelného příjmu (UL) a konverzní faktor pro kalcidiol monohydrát. Zúčastněné strany se vyzývají, aby […]


2. 5. 2023

Informace SZPI – V poslední době se setkáváme s šířením celé řady zavádějících informací na téma hmyzu a jeho „tajného“ přidávání do běžných potravin, což údajně může vést i k ohrožení zdraví spotřebitele. Pravdou je, že určité druhy hmyzu jsou na trhu zcela legálně, protože Evropská komise nedávno schválila několik nařízení povolujících jejich uvádění na trh jako nové […]


2. 5. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 16. týdnu 2023: 17. 4. – 23. 4. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


2. 5. 2023

Test spotřebitelské organizace dTest – Načasování testu sterilovaných okurek přineslo jednu nemilou náhodu. Sotva jsme sklenice odevzdali do laboratoře, začaly prosakovat zprávy o potížích s výrobou okurek Znojmia. Ty v našem výběru samozřejmě nesměly chybět, a tak doufáme, že pro ně výsledek našeho zkoumání nebude závěrečným vysvědčením. A kdyby byl, nevedly si špatně. Zavařené nakládané […]


2. 5. 2023

Informace Mendelovy univerzity v Brně – Obliba donáškových služeb mezi lidmi v posledních letech roste. Rozvoz nabízí stále více restaurací, které začaly s přepravou jídla například už v době pandemických omezení. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s kolegy z Veterinární univerzity Brno rozhodli prozkoumat, jakým způsobem se při převozu […]


2. 5. 2023

Informace organizace BIOTRIN – V nedávné době se vědcům z Tokijské vědecké univerzity a Iwate Biotechnology Research centra v Japonsku podařilo geneticky modifikovat rostliny brambor a rajčat tak, aby exprimovaly rostlinné barvivo betacyanin. Cílem bylo testovat terapeutickou účinnost těchto geneticky modifikovaných rostlin proti myším modelům kolitidy a makrofágům, které vyvolávají zánět. Bylo zjištěno, že rajčata […]


28. 4. 2023

Houba Epichloë coenophiala, symbiotický endofyt trávy kostřavy rákosovité, běžně produkuje námelové alkaloidy, především ergovalin. Přítomnost alkaloidů v trávě je problémem především pro hospodářská zvířata, která může po pozření postihnout tzv. kostřavová toxikóza. Pomocí metody CRISPR-Cas9 se nyní u zmiňované houby podařilo eliminovat alely genu pro tvorbu námelového alkaloidu. Takto upravený endofyt (deleční mutant) bude dále testován, a […]


28. 4. 2023

Tisková zpráva – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) vydává pro veřejnost doporučení k nákupu osiva a sadby. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat nákupům v e-shopech, prostřednictvím inzerátů z různých inzertních serverů a sociálních sítí. ÚKZÚZ, na základě zaznamenaných stížností, informuje zejména drobné pěstitele o pravidlech, na které by se měli při online nákupu zaměřit, aby […]


28. 4. 2023

Informace SZPI – V souvislosti se změnou, kterou přinesl zákon č. 457/2022 Sb., jímž se mění zákon č. 300/2008 Sb., a který přináší zřízení datových schránek (dále také jen „DS“) všem podnikajícím fyzickým osobám a právnickým osobám, které DS doposud neměly, se mezi kontrolovanými osobami, k jejichž kontrole je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen „SZPI“) příslušná, rozmohlo […]


27. 4. 2023

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes uspořádal kulatý stůl k problematice jablek v tržní síti. O situaci ovocnářů, spotřebitelských cenách, cenách zemědělských výrobců (CZV) a podpoře českého ovocnářství diskutovali na Ministerstvu zemědělství zástupci Potravinářské komory, Agrární komory, obchodních řetězců i Ovocnářské unie. Loni se meziročně zvýšil podíl českých jablek prodaných v obchodech, […]


27. 4. 2023

Tisková zpráva – Zelenina od českých a moravských pěstitelů se vrací zpět do našich obchodů. Pravidelné informace o průběhu zelinářské sezony Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) nabízí na svých webových stránkách. Jarní období s sebou přináší i nabídku české a moravské zeleniny z nové sklizně. Chladnější počasí, které letošní jaro provází zelinářskou sezonu […]


1 75 76 77 78 79 1 791