Bezpečnost potravin

První úroda české zeleniny je v prodeji

Vydáno: 27. 4. 2023
Autor: Zelinářská unie Čech a Moravy

Foto: Shutterstock

Tisková zpráva – Zelenina od českých a moravských pěstitelů se vrací zpět do našich obchodů. Pravidelné informace o průběhu zelinářské sezony Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) nabízí na svých webových stránkách.

Jarní období s sebou přináší i nabídku české a moravské zeleniny z nové sklizně. Chladnější počasí, které letošní jaro provází zelinářskou sezonu lehce zpožďuje, ale navzdory tomu se česká zelenina sklízí a dodává všem zájemcům. Okurky, papriky a rajčata ze skleníků od domácích pěstitelů jsou v nabídce již několik týdnů, z českých polí se před několika dny přidaly i první ředkvičky, jarní cibulka, chřest, pažitka a saláty. Další zeleninové druhy z nové sklizně jako například kedlubny a řezané bylinky budou následovat co nejdříve. 

Máme dobrou zprávu pro všechny spotřebitele, kteří preferují zdravé a čerstvé potraviny z lokální produkce“ říká předsedkyně ZUČM Monika Nebeská a dodává: „zelenina od našich pěstitelů k zákazníkovi urazí jen krátkou cestu, proto je čerstvější, je vypěstována s největší péčí řádných hospodářů a její původ je lehce dohledatelný. Proto českou zeleninu právem označujeme jako Zeleninu s rodokmenem“. Další pozitivní zprávou pro spotřebitele je to, že u těchto prvních jarních druhů se farmářské ceny oproti loňskému jaru nezvýšily, nebo jen minimálně.

Každý týden zveřejňuje ZUČM na svém webu aktuální informace z českých polí a skleníků od našich pěstitelů, zájemce zde tak může najít přehled o spektru sklízené zeleniny.  V MAPĚ PĚSTITELŮ pak každý může najít svého lokálního pěstitele, u něhož koupí zeleninu za férovou cenu.

Odkaz na web: ČESKÁ ZELINÁŘSKÁ SEZÓNA 2023 – AKTUÁLNĚ Z NAŠICH POLÍ, SKLENÍKŮ A SKLADŮ

Odkaz na web:  MAPA PĚSTITELŮ ZELENINY

Kontakt pro média:
Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře ZUČM
tel. 734 506 612; e-mail: kourilova@zelinarska-unie.cz
Více také na stránkách ZUČM: www.zucm.cz

Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy