Bezpečnost potravin
11. 5. 2023

Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu dvě zásilky drůbežího masa původem z Brazílie kvůli obsahu salmonel, jednu ve Středočeském kraji, druhou v Kraji Vysočina. V současné době probíhá stahování obou zásilek z trhu. Identifikace výrobku: Výrobek č. 1 (zachycen ve Středočeském kraji)Název: kuřecí mražené půlky prsou bez kosti, bez kůže a bez vnitřního řízkuZemě původu: […]


11. 5. 2023

Národní potravinářský veletrh CZECH FOOD EXPO probíhá od dnešního dne (11. května) až do neděle 14. května 2023 na Výstavišti České Budějovice, v pavilonu T1. Během veletrhu bude možné ochutnat i koupit tradiční i netradiční české potraviny. V nabídce budou například mléčné, masné výrobky i sladkosti. Představí se pivovary, lihovary a vinařství. V rámci veletrhu […]


11. 5. 2023

Tisková zpráva – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) provedl v loňském roce celkem 1 857 kontrol krmiv ve výrobním i obchodním sektoru a laboratorně prověřil 1 066 výrobků pro krmení hospodářských i zájmových druhů zvířat na bezpečnost a kvalitu. Aktuálně jsou kontroly zacíleny i na krmné suroviny dovážené z Ukrajiny a testovány zejména […]


11. 5. 2023

Česká platforma antibiotické rezistence (CZEPAR) pořádá seminář s názvem Antibiotická rezistence v České republice: Jak společně zastavit nezastavitelné, který se bude konat 17. května 2023 v Praze. Tento seminář má za cíl propojit odborníky z akademické sféry, praktické medicíny, firemního sektoru i státní správy a prosazovat expertní řešení jednoho z největších problémů současné společnosti. Odborníci odhadují, že bez […]


11. 5. 2023

Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2022 celkem 48 809 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů. Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 29 875 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 14 988 vstupů do provozoven společného stravování, 11 626 vstupů ve výrobě potravin, 2 312 kontrol ve velkoskladech, 693 […]


10. 5. 2023

Dne 10. května 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) článek s názvem „Bezpečnost potravin získaných z buněčné kultury – připraveno k vědeckému hodnocení“. Článek byl publikován v souvislosti s vědeckým kolokviem úřadu EFSA, pořádaném na stejné téma, které se uskuteční v Bruselu dne 11. – 12. května 2023 a bude živě (online) přenášeno na webových stránkách […]


10. 5. 2023

Informace organizace BIOTRIN – Globální oteplování představuje velkou hrozbu pro potravinovou bezpečnost a vyžaduje vývoj nových odrůd hospodářských plodin, které budou odolné vůči budoucí klimatické nestabilitě. Jedním z příkladů takových nadějných plodin je jarní pšenice obsahující exotickou DNA z divoce žijících příbuzných druhů, která má v horkém počasí až o 50 % vyšší výnosy ve […]


10. 5. 2023

Přehledová práce „KRATOM – zázračná bylina, nebo nebezpečná droga?“ byla publikována Společností pro výživu v časopise Výživa a potraviny 2/2023. Abstrakt Na sociálních sítích a internetu lze spatřit propagaci různě barevného prášku s názvem „kratom“. Marketing kratomu je podpořen vstupem některých influencerů a dokonce i sportovců, kteří prodej této látky podporují. Rovněž je kratom diskutován […]


9. 5. 2023

Are you a young professional looking for a challenging experience in a stimulating, dynamic and multicultural working environment? Are you curious to explore a career path within an European Agency and contribute to the creation of a more sustainable and safe food system within the European Union? Then look no further and apply for a […]


9. 5. 2023

Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin). Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity. T-2 a HT-2 toxiny T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a […]


9. 5. 2023

Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave, Potravinárska komora Slovenska a Potravinářská komora České republiky Vás zvou na 3. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie POTRAVINOVÉ PRÁVO 2023, ktorú organizujú.  Konferencia sa uskutoční 15. a 16. júna 2023 vo Wellness & Spa Hoteli Zochova Chata**** v Modre na Slovensku. Témami konferencie budú: Viac informácií o konferencii sa dozviete na webovom sídle konferencie www.potravinovepravo.sk. Mgr. Samuel Rybnikár PhD.Katedra správneho […]


9. 5. 2023

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) provedla v období prvního čtvrtletí letošního roku 303 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků ve školách a školských zařízeních. Kontroly probíhaly v rámci výkonu státního zdravotního dozoru. Z celkového počtu kontrol se pochybení projevilo u 16 kontrol, což činí 5,3 %. Závady zjištěny v 9 zařízeních školního stravování: zaměstnanci odboru […]


1 73 74 75 76 77 1 791