Bezpečnost potravin
17. 12. 2002

naprostá většina českých spaloven vypouští do ovzduší tak velké emise dioxinů, že by tyto spalovny měly být okamžitě zavřeny, limity EU totiž plní pouze sedm z nich,  kontinuální měření dioxinů vykazuje mnohonásobné překročení, jednorázové měření


17. 12. 2002

opravy Kníniček, opatření proti povodním, odpad v přehradě, odstranění nánosů bahna, zlepšení kvality vody a lodní dopravy


16. 12. 2002

Pro zajištění bezpečnosti spotřebitelů vznikají v SRN v podnicích masného průmyslu organizace s názvem Jakost a bezpečnost (QS – Qualität und Sicherheit).


16. 12. 2002

Prodej produktů z byliny kava kava v posledním roce dramaticky poklesl v důsledku několika smrtelných onemocnění připisovaných jejich konzumaci.


15. 12. 2002

Konzumace nadměrného množství upravených cereálií, chleba a rafinovaného cukru může být jednou z příčin vzniku akné u teenagerů. Ověřuje se vliv nízkosacharidických diet.


14. 12. 2002

4 % z celkového počtu případů rakoviny prsu v Velké Británii vyvoláno konzumací alkoholu. U žen, které pily jednu sklenku alkoholu denně, byl zjištěn výskyt rakoviny prsu  u 9,4 případů ze sta.


13. 12. 2002

Nový olej na vaření, uvedený na trh společností ADM Kao, vhodný jako součást redukčních diet, se vyrábí patentovaným postupem ze směsi sójového a řepkového oleje.


13. 12. 2002

Při onemocnění, při němž dochází k poruchám transportu elektrolytů v epitelu žláz, lze  v lehčích případech pacientům pomoci úpravou stravy.


13. 12. 2002

nezastupitelná role mléka ve výživě


12. 12. 2002

fond solidarity, záplavy, 3,7 mld. Kč,


12. 12. 2002

Uvádějí se postupy, jak co nejlépe zabránit tvorbě akrylamidu při pečení a fritování brambor.


11. 12. 2002

Monoterpeny mají v potravinářství význam jako aromatické látky. K aromatizaci nápojů, pečiva a dezertů se používají např. mentol, peprmint a D-limonen. Monoterpeny vykazují v pokusu na zvířatech antikancerogenní účinek. Za tím účelem byly vyšetřovány především D-limonen a D-karvon.


1 1 760 1 761 1 762 1 763 1 764 1 820