Bezpečnost potravin
4. 12. 2002

v EU povinně označovány potraviny, krmivo, při jehož výrobě byly použity geneticky modifikované suroviny, GMO, ER, EP, WTO,


4. 12. 2002

srovnání kvality v ČR a EU, zdravotní nezávadnost, falšování masných výrobků, zacházení


3. 12. 2002

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 475/2002 stanovuje rozsah znalostí a způsob zkoušek pro získání osvědčení vyžadovaného zákonem o potravinách.


3. 12. 2002

Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní.


3. 12. 2002

Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní.


3. 12. 2002

Podle Chemického a veterinárního kontrolního úřadu ve Stuttgartu ukazují modelové experimenty na asparagin, jako prekursor akrylamidu. Existují nejméně dva mechanismy tvorby akrylamidu: 1. z kyseliny askorbové s přídavkem zdroje dusíku a 2. tepelným rozložením asparaginu, přičemž reakce je velmi silně katalyzována redukujícími cukry.


3. 12. 2002

Německá společnost Boehringer získala patent na extrakt z listů modré odrůdy vinné révy, který se může používat jako podpůrný léčebný prostředek při chronické žilní nedostatečnosti dolních končetin.


2. 12. 2002

Expertní skupina pro vitaminy a minerální látky britského Úřadu pro potravinové standardy (FSA) vydala návrh nejvyšších bezpečných množství (SUL = safe upper level) pro 34 vitaminů a minerálních látek.


2. 12. 2002

Expertní skupina pro vitaminy a minerální látky britského Úřadu pro potravinové standardy (FSA) vydala návrh nejvyšších bezpečných množství (SUL = safe upper level) pro 34 vitaminů a minerálních látek.


2. 12. 2002

Přednášky prezentované na mezinárodním semináři o bezpečnosti potravin, který pořádala VŠCHT Praha dne 13. září 2002


1. 12. 2002

Luteinový preparát se statusem GRAS, vyráběný americkou společností Kemin Foods se může používat k obohacování pekařských výrobků a cereálních tyčinek, aniž by byly ovlivněny jejich senzorické vlastnosti nebo bylo zapotřebí měnit receptury či technologický postup.


30. 11. 2002

od 1. prosince je možné do ČR dovážet hovězí maso i živá zvířata ze všech zemí EU, s výjimkou Velké Británie a Portugalska


1 1 730 1 731 1 732 1 733 1 734 1 789