12. výroční konference European Food Law 2003 s podtitulem Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů, 25.-26. června v hotelu Le Meridien v Bruselu, Belgie.
Produkty z bílkovinné frakce laskavce (Amaranthus hypochondriacus a A. cruentus, merlíku čilského – quinoi (Chenopodium quinia), čiroků zrnového a cukrového (Sorghum bicolor a S. saccharatum), prosa (Panicum miliaceum), béru vlašského – čumizy (Setaria italica ssp. maxima), rosičky krvavé (Digitaria sanquinalis) a pohanky (Fagopyrum esculentum) jsou vhodné pro celiakovou dietu.
Dubnová zpráva Úřadu pro bezpečnost potravin v Irsku uvádí zjištěné případy ohrožující zdraví.
Dubnová zpráva Úřadu pro bezpečnost potravin v Irsku uvádí zjištěné případy ohrožující zdraví.
Dubnová zpráva Úřadu pro bezpečnost potravin v Irsku uvádí zjištěné případy ohrožující zdraví.
Oxidativní kvasinka Candida maltosa je hlavním členem mikroflóry, která se podílí na kažení jogurtů. Byla popsaná dynamika růstu kmene Candida maltosa YP1 izolovaného z povrchu ovocného jogurtu ve vztahu ke koncentraci kyseliny mléčné v intervalu 0 až 1,6 procenta.
Zasedání Výboru CA pro označování potravin nerozhodlo o povinném označování TFA, ale ponechalo rozhodnutí na jednotlivých státech. Pro státy vyvíjející zvláštní iniciativu doporučilo stanovení limitní přípustné hodnoty 2 g TFA/100 g tuku.
Podle stanoviska SCF může konzumace vysokých dávek lékořice výrazně zvyšovat krevní tlak, vyvolávat spavost a bolesti hlavy. Již v r. 1991 stanovený denní limit příjmu 100 g kyseliny glycyrrhetinové může být pro některé náchylné osoby příliš vysoký.
antioxidanty, rovnováha oxidačních a antioxidačních pochodů, vitamin C, vitamin E, beta-karoten, flavonoidy, horní limity
antioxidanty, rovnováha oxidačních a antioxidačních pochodů, vitamin C, vitamin E, beta-karoten, flavonoidy, horní limity
Příprava nápoje maté a složení extraktu maté. Přehled biologicky aktivních látek obsažených v cesmíně a jejich vliv na člověka. Možnosti využití při výrobě funkčních potravin a doplňků stravy. Kontakt na dodavatele extraktu.
V souvislosti s očekávaným vstupem ČR do EU se pracuje na změnách zákona č. 110/1997 o potravinách, zákona o SZPI a dalších dozorových orgánech a zákona 258/2000 o ochraně veřejného zdraví.