Bezpečnost potravin
28. 3. 2003

některé členské státy EU nedodržují Směrnici rady EHS 91/676 o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů; Dánsko a Nizozemsko překračuje povolenou hladinu dusičnanů v zemědělské půdě; požadavky některých členských států na změkčení horního limitu


28. 3. 2003

některé členské státy EU nedodržují Směrnici rady EHS 91/676 o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů; Dánsko a Nizozemsko překračuje povolenou hladinu dusičnanů v zemědělské půdě; požadavky některých členských států na změkčení horního limitu


27. 3. 2003

Osm hlavních slovenských výrobců a distributorů podepsalo u příležitosti mezinárodní konference Soft Drink Forum Memorandum o dodržování společné normy jakosti ovocných šťáv a zavedení systému autokontroly, připravovaného ve spolupráci s evropskou organizací Sure Global Fair.


27. 3. 2003

Přírodní katastrofy se díky globálnímu oteplování opakují stále častěji a vlády jsou nuceny vynakládat stále vyšší částky na protipovodňová opatření i na likvidaci povodňových škod. Čína, Vietnam, ADB, ŽP


27. 3. 2003

ČIŽP udělila pokutu za únik jedovatého chloru během loňských povodní. Následky povodní, ŽP.


27. 3. 2003

Švýcarští vědci předpokládají, že v kávě je kromě kofeinu ještě další látka stimulující kardiovaskulátní systém.


27. 3. 2003

nouzový balík finančních prostředků z rozpočtu USA ve výši 3,1 mld. USD na pomoc farmářům poškozeným přírodními pohromami v roce 2001 a 2002; kritika této mimořádné dotace ze strany EU jako způsobu obcházení pravidel WTO o snižování subvencí


26. 3. 2003

Na ČOV získá město od EU 85 % nákladů. Jde o následky povodní. ŽP


26. 3. 2003

Velká Británie se snaží o prosazení začlenění evropských norem EN 12830, EN 13485, EN 13486do legislativy EU.


26. 3. 2003

VÚV T.G.M., ČHMÚ, AOPK, MŽP, ČGS komplexní vyhodnocení dopadů povodně na přírodu a krajinu. Aplikace GIS. Náklady na projekt budou činit 60 mil. Kč.


26. 3. 2003

Blanšírováním a máčením brambor před zpracováním na lupínky se sníží obsah redukujících cukrů a tím se sníží výsledný akrylamid. Snížení lze dosáhnout i snížením fritovací teploty.


25. 3. 2003

Návod na preventivní opatření k zajištění bezpečnosti potravin a kosmetiky pro: 1. výrobce, zpracovatele a přepravce potravin, 2. dovozce, pracovníky skladů a doplňování zboží, 3. obchodníky a pracovníky veřejného stravování, 4. výrobce kosmetiky a přepravce. Zákon o bioterorismu.


1 1 697 1 698 1 699 1 700 1 701 1 789