Bezpečnost potravin
29. 5. 2003

ASKOLOR, spol. s r.o., Pardubice vyvinula pod obchodním názvem “ARPINK RED” nové červené potravinářské barvivo, které je celosvětově chráněné patentem. Barvivo je zařazeno na seznam prioritních látek, jejichž zdravotní nezávadnost bude FAO/WHO projednávat v r. 2004.


29. 5. 2003

Pracovní skupina složená ze členů Vědeckého výboru pro výživu zvířat, Vědeckého výboru pro potraviny a Vědeckého výboru pro rostliny Evropské komise vypracovala dokument, k jehož pracovní verzi se mohou příslušné subjekty v průběhu měsíce června 2003 vyjadřovat.


28. 5. 2003

Orgány EU projednávají směrnici, jejímž cílem je omezení výskytu salmonelóz a dalších původců chorob přenosných ze zvířete na člověka.


27. 5. 2003

Společnost Makro Cash&Carry ČR uvedla v dubnu na trh kuřecí maso s dohledatelným původem. Jedná se o evropskou novinku v označování kuřecího masa. Model značení je obdobný jako u hovězího masa.


27. 5. 2003

Podle návrhu nové definice vlákniny patří mezi vlákninu stravy také oligosacharidy (prebiotika). Doporučované množství vlákniny u dětí je třeba stanovit.


26. 5. 2003

standardizovaná úmrtnost, lokality s vysokou a nízkou úmrtnosti v ČR, pokles úmrtnosti od r. 1982, krevní hladiny rizikových a protektivních faktorů metabolismu tuků


26. 5. 2003

Reportáž o vpravování hovězích bílkovin do mražených kuřat dovezených do Velké Británie pořízená skrytou kamerou.


26. 5. 2003

Reportáž o vpravování hovězích bílkovin do mražených kuřat dovezených do Velké Británie pořízená skrytou kamerou.


26. 5. 2003

Tabulka Eurostat znázorňuje vývoj spotřebitelských cen v zemích EU za rok jednak u potravin a nealkoholických nápojů, jednak u alkoholických nápojů a tabáku.


25. 5. 2003

Natreon, fritovací oleje, složení mastných kyselin, schopnost dlouhodobého užití, pomalé tmavnutí, vhodný poměr n-3 a n-6 mastných kyselin


25. 5. 2003

Evropská komise oznámila trvalý zákaz pro používání přídatné látky konjaku (E425) v cukrovinářství k výrobě želé.


24. 5. 2003

Mezinárodní označení přídatných látek používané i v české potravinové legislativě týkající se přídatných látek.


1 1 677 1 678 1 679 1 680 1 681 1 789