Bezpečnost potravin
7. 6. 2003

Faktografické údaje o prevenci a kontrole výskytu mykotoxinů pomocí HACCP v potravinách k dispozici online. Výsledky projektu QLK1-2000-01248 financovaného Evropskou komisí.


6. 6. 2003

Odpovědnost za výskyt hepatitidy u 13 osob po konzumaci výrobku na hubnutí byla přisouzena lipofilním látkám obsaženým v extraktu zeleného čaje.


5. 6. 2003

Mezinárodně uznávaná značka „V“ pro výrobky bez živočišných složek je registrovaná také jako značka švýcarské, německé a italské vegetariánské organizace.


5. 6. 2003

1. kongres evropských mikrobiologů pořádaný Federací evropských mikrobiologických společností, 29.6. – 3. 7., Cankarjev Dom, Ljubljana, Slovinsko. Bude řešena problematika kontaminace minimálně zpracovaných potravin, zejména čerstvé zeleniny a ovoce.


5. 6. 2003

Kanadská potravinářská inspekce CFIA oznámila, že maso z krávy infikované BSE pocházející z farmy v Albertě bylo zpracováno do krmiva pro psy.


5. 6. 2003

Jmenováno 157 členů Vědeckého výboru a poradních panelů EFSA na tříleté funkční období. Česká republika zastoupena jedním vědcem.


4. 6. 2003

Požadavek na zákaz mimořádných dovozů hovězího masa do Kanady z Austrálie a Nového Zélandu.


4. 6. 2003

Je uveden přehled 18 alternativních postupů snižování nadváhy, přičemž řada z nich se týká konzumace doplňků stravy na bázi bylin. Jako nejúčinnější se ukazuje směs efedry a kofeinu.


3. 6. 2003

Nová norma CA pro kysané výrobky umožní používat při označování tepelně ošetřených jogurtových výrobků termíny odpovídající národním zvyklostem a označení „Jogurt mild“ stanovuje jako termín pro jogurt s alternativními kulturami.


2. 6. 2003

V Heraklionu se bude pod heslem „Bezpečné vepřové“ ve dnech 1. až 4. října 2003 konat 5. mezinárodní symposium o epidemiologii a regulaci patogenů z vepřového masa.


1. 6. 2003

Výběr předpisů z Věstníku ES.


29. 5. 2003

V Nizozemí (Van-Hall-Institut v Leeuwarden a Vysoká škola Larenstein ve Velpu) pořádá pro pracovníky z potravinářství seminář o potravinové bezpečnosti.


1 1 676 1 677 1 678 1 679 1 680 1 789