Bezpečnost potravin
11. 6. 2003

Dubnová zpráva Úřadu pro bezpečnost potravin v Irsku uvádí zjištěné případy ohrožující zdraví.


11. 6. 2003

Oxidativní kvasinka Candida maltosa je hlavním členem mikroflóry, která se podílí na kažení jogurtů. Byla popsaná dynamika růstu kmene Candida maltosa YP1 izolovaného z povrchu ovocného jogurtu ve vztahu ke koncentraci kyseliny mléčné v intervalu 0 až 1,6 procenta.


11. 6. 2003

Zasedání Výboru CA pro označování potravin nerozhodlo o povinném označování TFA, ale ponechalo rozhodnutí na jednotlivých státech. Pro státy vyvíjející zvláštní iniciativu doporučilo stanovení limitní přípustné hodnoty 2 g TFA/100 g tuku.


11. 6. 2003

Podle stanoviska SCF může konzumace vysokých dávek lékořice výrazně zvyšovat krevní tlak, vyvolávat spavost a bolesti hlavy. Již v r. 1991 stanovený denní limit příjmu 100 g kyseliny glycyrrhetinové může být pro některé náchylné osoby příliš vysoký.


11. 6. 2003

Dubnová zpráva Úřadu pro bezpečnost potravin v Irsku uvádí zjištěné případy ohrožující zdraví.


10. 6. 2003

antioxidanty, rovnováha oxidačních a antioxidačních pochodů, vitamin C, vitamin E, beta-karoten, flavonoidy, horní limity


10. 6. 2003

antioxidanty, rovnováha oxidačních a antioxidačních pochodů, vitamin C, vitamin E, beta-karoten, flavonoidy, horní limity


9. 6. 2003

Příprava nápoje maté a složení extraktu maté. Přehled biologicky aktivních látek obsažených v cesmíně a jejich vliv na člověka. Možnosti využití při výrobě funkčních potravin a doplňků stravy. Kontakt na dodavatele extraktu.


8. 6. 2003

V souvislosti s očekávaným vstupem ČR do EU se pracuje na změnách zákona č. 110/1997 o potravinách, zákona o SZPI a dalších dozorových orgánech a zákona 258/2000 o ochraně veřejného zdraví.


7. 6. 2003

Faktografické údaje o prevenci a kontrole výskytu mykotoxinů pomocí HACCP v potravinách k dispozici online. Výsledky projektu QLK1-2000-01248 financovaného Evropskou komisí.


7. 6. 2003

Faktografické údaje o prevenci a kontrole výskytu mykotoxinů pomocí HACCP v potravinách k dispozici online. Výsledky projektu QLK1-2000-01248 financovaného Evropskou komisí.


7. 6. 2003

Ve slovinské Ljubljaně se bude konat ve dnech 29. září –3. října 2003 kongres evropských mikrobiologů věnovaný především snižování kontaminace čerstvých a minimálně opracovaných potravin.


1 1 675 1 676 1 677 1 678 1 679 1 789