Bezpečnost potravin
23. 6. 2023

Informace Francouzského úřadu pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) – V posledních letech bylo učiněno mnoho objevů o bakteriích rodu Brucella: byly objeveny nové druhy, jiné, již známé druhy, byly zjištěny u zvířat, o nichž nebylo známo, že jsou nositeli těchto bakterií, a v západní Evropě se objevují druhy, jako je Brucella […]


23. 6. 2023

Doporučení HSHMP – Každý ví, že v horkých letních dnech je třeba dostatečně pít, v poledních hodinách se chránit před přímým slunečním svitem a nosit lehké vzdušné oblečení. Přesto každoročně v letních dnech záchranná služba sváží jednoho „zapomnětlivce“ za druhým do nemocnic s diagnózou přehřátí, úpal či úžeh… Někdo opravdu zapomene, častěji ale spoléháme, že „dnes to ještě zvládnu“ […]


23. 6. 2023

Informace portálu Gate2Biotech – Skákající geny čili transpozony, jsou sekvence DNA, které dovedou kopírovat samy sebe a skákat tím mezi různými oblastmi genomu, podle nového výzkumu podstatně přispívají k adaptacím rostlin na náročné situace. Japonští badatelé Okinawa Institute of Science and Technology (OIST) a Center for Sustainable Resource Science, RIKEN zjistili, že modelová rostlina huseníček rolní (Arabidopsis thaliana) exprimuje tisíce hybridních […]


22. 6. 2023

Tisková zpráva – Ministerstvo životního prostředí plní další vládní úkol. Do legislativního procesu poslalo návrh na ústavní změnu, která zajistí vyšší ochranu vody a vodních zdrojů. „Voda je strategickou surovinou, jejíž nedostatek, či zhoršená kvalita může mít zásadní dopad na jednotlivce, ale i na celou společnost. Ukotvení ochrany vody do ústavy je nevyhnutelným krokem, ať […]


22. 6. 2023

Informace SZPI – Informujeme hospodářské subjekty a veřejnost, že do zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích byla transponována ustanovení směrnice Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/2100, ze dne 29. června 2022, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/40/EU, pokud jde o zrušení některých výjimek týkajících se zahřívaných tabákových výrobků (dále […]


22. 6. 2023

Tisková zpráva – Z aktuálního odhadu sklizně ovoce Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) vyplývá, že letos se daří hrušním, u meruněk lze naopak předpokládat výrazný propad produkce. ÚKZÚZ každoročně k datu 15. 6. připravuje odhady sklizně hlavních ovocných druhů z produkčních sadů ČR.   K tomuto datu je celková sklizeň ovoce v ČR odhadována […]


21. 6. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 24. týdnu 2023: 12. 6. – 18. 6. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


21. 6. 2023

Horké počasí může způsobit zdravotní potíže komukoliv, ale především jsou ohroženi lidé nad 65 let věku, děti do 4 let, těhotné, kojící či zvláště drobné ženy, dlouhodobě nemocní (nemoci srdce, vysoký krevní tlak, nadváha) a lidé léčení některými léky (např. na depresi, nespavost apod.). Osoby nejvíce ohrožené působením horka by měl několikrát denně někdo kontrolovat […]


21. 6. 2023

Venkovní teploty na řadě míst České republiky v těchto dnech atakují hranici 30 stupňů celsia, což může negativně ovlivnit také pohodu a zdraví zvířat. Chovatelé by měli dbát na zajištění dostatečného napájení, ale také větrání a chlazení. Brát zřetel na extrémní podmínky je třeba také při přepravě zvířat. Kontroly inspektorů Státní veterinární správy (SVS) v chovech se proto v tomto období […]


21. 6. 2023

EFSA a Škola pokročilých studií potravin a výživy při Parmské univerzitě, ve spolupráci s Katolickou universitou Sacro Cuore v Piacenze, pořádají další ročník letní školy otevřené mladým vědcům z celého světa. Letošní ročník se uskuteční on-line ve dnech 26. – 28. září 2023.  Obecným cílem školy je účastníkům poskytnout příležitost učit se od nejlepších expertů na využívání přístupu hodnocení […]


20. 6. 2023

Velké množství doplňků stravy obsahuje rostliny, zejména léčivé, které mohou představovat zdravotní riziko kvůli možným interakcím s léčivy nebo zdravotním kontraindikacím. Spotřebitelé však nemusí být o těchto rizicích informováni. Aby se těmto nežádoucím účinkům předešlo, zveřejnil úřad ANSES své stanovisko a poskytl zdravotnickým pracovníkům nástroj, který jim pomůže lépe informovat své pacienty o 118 léčivých […]


20. 6. 2023

Napsali jste bakalářku, diplomku nebo doktorskou práci na téma související se zemědělstvím? Chtěli byste výsledky své vědecké práce publikovat pod hlavičkou muzea v odborném časopise? Pak ji přihlaste do soutěže Věda pro zemi. Národní zemědělské muzeum ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd vyhlásilo VIII. ročník vědecké soutěže Věda pro zemi o nejlepší bakalářskou, diplomovou či doktorskou práci na téma související se zemědělstvím. Kromě již tradičních […]


1 64 65 66 67 68 1 791