Bezpečnost potravin
11. 8. 2009

Značka kvality KLASA je udělována již 6 let. Po potravinách se značkou KLASA sáhnou až 2/3 nakupujících.


11. 8. 2009

Definice, rozdělení těstovin a jakostní požadavky dle vyhlášek MZe.


11. 8. 2009

Úřad EFSA nedostal dostatek podkladů pro vyhodnocení bezpečnosti a potřebnosti mnoha složek doplňků stravy. Bezpečné množství manganu pro starší populaci je 0,5 mg/den.


11. 8. 2009

V USA se začal projednávat návrh nového právního předpisu, který má rozšířit povinnosti i pravomoci úřadu FDA, zajistit registraci výrobců a dovozců, stanovit plán kontrol aj.


11. 8. 2009

Směrnice 2002/46/ES bude rozhodnutím Komise doplněna o nový seznam vitaminů a minerálních látek použitelných do doplňků stravy. Přechodné období skončí 31. 12. 2009.


10. 8. 2009

Evropská komise stanovila definitivní zákaz používání bakteriofágů k dekontaminaci produktů živočišného původu.


10. 8. 2009

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 7.8. 2009.


10. 8. 2009

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 32. týdnu 2009: 3.8.– 9.8. 2009 (v češtině).


7. 8. 2009

SZPI nebude při kontrole u provozovatelů potravinářských maloobchodů vymáhat u nebalených nakrájených masných výrobků značení s datem a časem krájení.


7. 8. 2009

MF DNES testovala kupovaná nakládaná masa na gril. Tři vzorky obsahovaly bakterie salmonely nebo listerie. Většina vzorků obsahovala zvýšené množství bakterií svědčící o počínajícím procesu kažení.


7. 8. 2009

SCF schválil lipidový extrakt z krila, bílkovinný extrakt z vojtěšky alfalfa a semena chia k použití do potravin.


7. 8. 2009

V souladu s normami Codex Alimentarius byla přepracována kapitola B 30 Rakouské potravinové knihy. Stanovuje podrobné požadavky na jednodruhové oleje. 


1 954 955 956 957 958 1 804