Bezpečnost potravin
17. 5. 2023

Počínaje dnešním dnem se rozšiřuje nárazníkové pásmo (tzv. uzavřené pásmo I) okolo pásma infekce, které bylo stanoveno na základě výskytu afrického moru prasat (AMP) u divokého prasete uloveného v katastru obce Hradčany nad Ploučnicí na Českolipsku. K původním 65 katastrálním územím o celkové výměře 531 km² nově přibylo 103 katastrálních území. V celém pásmu platí mimořádná veterinární opatření. Lovit prasata […]


17. 5. 2023

Dne 16. května 2023 spustil po úspěšných dvou předchozích ročnících Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v 16 členských státech EU již třetí ročník kampaně #EUChooseSafeFood. Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je důležité myslet i na to, zda suroviny, ze kterých jídlo připravujeme, jsou čerstvé a neobsahují nežádoucí látky. […]


17. 5. 2023

V Úředním věstníku Evropské unie byly v poslední době publikovány čtyři nařízení týkající se kontaminujících látek v potravinách. Přehled nových nařízení týkajících se kontaminujících látek v potravinách:


16. 5. 2023

Česká zemědělská univerzita ve spolupráci s Výzkumným ústavem včelařským uspořádala 13.5.2023 v prostorách České zemědělské univerzity v Praze workshop s názvem „Bakterie – přátelé nebo nepřátelé včel?“ Zájem o účast byl veliký a během pár dní byla kapacita vyčerpána. Jak už název napovídá vše se točilo kolem bakterií. Včely mají ve svém trávicím traktu miliardy […]


16. 5. 2023

Jedním z problémů současné aplikované biotechnologie je genetická a v důsledku i fenotypová nestálost produkčních mikroorganismů, která vede ke snížení efektivity procesu či kontaminaci výsledného produktu. K tomuto fenoménu značně přispívá působení bakteriofágů – virů, jejichž hostiteli jsou bakterie. Z toho důvodu se tým vědců z Blavatnikova a Wyssova Institutu Harvardovy univerzity v posledních letech […]


16. 5. 2023

K účasti je zvána široká veřejnost, program bude probíhat od 13 do 16 hodin. Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) bude ve středu 30. května 2023 odpoledne aktivním účastníkem Dne zdraví, jehož pořadatelem je městská část Praha 1 společně s Nemocnicí Na Františku. Program připravovaný pro širokou veřejnost proběhne v době od 13 […]


16. 5. 2023

Slovinci jsou národem včelařů. Jejich dějiny se vyznačovaly velkými včelařskými jmény, jejichž dílo, poznatky a teorie stále představují vodítko při včelaření. Odkryli tajemství života včel, šířili své bohaté včelařské znalosti a prodejem živých včel přinesli světu včelu kraňskou. Zveme vás na výstavu o včele a člověku v příbězích ze Slovinska. Výstavu si budete moci prohlédnout […]


15. 5. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2023: 1. 5. – 7. 5. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


12. 5. 2023

Tak jako léky pro člověka podléhají přísným podmínkám, tak i léky pro rostliny jsou pod bedlivým dohledem. Video, které připravil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ve spolupráci s Profi Press s. r. o., představuje jednotlivé části propracovaného systému, který má za cíl MINIMALIZACI RIZIK pro uživatele přípravků, životní prostředí i konzumenty potravin a současně […]


12. 5. 2023

Společnost pro výživu publikovala článek „Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny“ v časopise Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 2/2023. Úvod Zabezpečení plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou, před kterou stojí každý, kdo se potýká s potravinovou alergií (PA) nebo potravinovou nesnášenlivostí. Léčba PA je založena především […]


12. 5. 2023

Seminář bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin a setkat se s odborníky z potravinářství. Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně chemické vlastnosti pekařských výrobků Účast je BEZPLATNÁ. Termín: středa 24. května 2023 od 12.30 h Místo konání: posluchárna […]


12. 5. 2023

Co víme o situaci s PFAS v severských zemích a co lze dělat? O tom se bude diskutovat na webináři 18. září 2023, který společně pořádají dánský Národní potravinářský institut při DTU (Fødevareinstituttet), finský Úřad pro potraviny (Ruokavirasto, Livsmedelsverket), norský Vědeckým výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM, Vitenskabskomiteen for mat og miljø) a Švédská […]


1 72 73 74 75 76 1 791