Bezpečnost potravin

Save the Date: Webinář k PFAS ve Skandinávii

Vydáno: 12. 5. 2023
Autor: KM EFSA

Co víme o situaci s PFAS v severských zemích a co lze dělat? O tom se bude diskutovat na webináři 18. září 2023, který společně pořádají dánský Národní potravinářský institut při DTU (Fødevareinstituttet), finský Úřad pro potraviny (Ruokavirasto, Livsmedelsverket), norský Vědeckým výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM, Vitenskabskomiteen for mat og miljø) a Švédská potravinářská agentura (Livsmedelsverket).

PFAS zahrnuje širokou škálu perfluorovaných a polyfluorovaných látek, které se používají již desítky let a stále se používají v nesčetných výrobcích. Tyto látky, známé také jako „věčné chemikálie“, jsou chemicky mimořádně stabilní a neustále se hromadí v těle lidí a zvířat i jinde v životním prostředí, kde mohou představovat riziko pro zdraví zvířat a lidí.

Na webináři 18. září 2023 budou vědci, potravinářské a chemické úřady diskutovat o současných poznatcích o PFAS v severském regionu. Jak PFSA ovlivňují zdraví? Jaká jsou rizika? Kde se PFAS vyskytují a v jakém rozsahu? Co dělají úřady a jak je možné PFAS odstranit nebo se jim vyhnout? Co nevíme a o čem potřebujeme více znalostí?

Kdy: 18. září 2023, 9-15 hod.

Kde: on-line (odkaz k připojení bude zaslán registrovaným den před webinářem)

Přední odborníci vám pomohou objasnit výše uvedené otázky. Program je připravován a bude oznámen, jakmile bude připraven.

Účast je bezplatná, je však nutné se přihlásit nejpozději do 16. září 2023. Registrujte se prosím na webových stránkách DTU.

Kontakt: Helena.Brunnkvist@slv.se nebo Emma.Ankarberg@slv.se

Zdroj: DTU