Bezpečnost potravin
25. 10. 2023

Workshop bude zaměřen na téma olejů a jejich zpracování. Informační, vzdělávací výroční workshop pro odbornou a laickou veřejnost zaměřený na podporu konzumace tuzemských olejů zpracovaných metodou zastudena, i pro tepelné zpracování. Termín: 9. 11. 2023, 10:00 – 13:00 Místo: Počernická 272/96, 108 00 Praha 10 – Malešice Na akci je třeba se registrovat. Registrační odkaz […]


24. 10. 2023

Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 6 zákona o obecné bezpečnosti výrobků č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek: BAMBOO FIBRE CUP, BICCHIERE IN FIBRA DI BAMBOO CON COPERCHIO ‚SAVE THE PLANET“ ART. 11707, údaje na etiketě/ číslo šarže: LOTTO NR. 28491107, EAN kód: 8034052411707 Výrobce/ Země původu: neuveden/ Čína Dovozce dle nabývacího dokladu/ […]


24. 10. 2023

Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 6 zákona o obecné bezpečnosti výrobků č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek: BAMBOO FIBRE PRODUCTS M, 400 ml, údaje na etiketě/ číslo šarže: 81608, EAN kód: 4047096816081 Výrobce/ Země původu: neuvedeni Distributor dle značení: Concord Import-und Exportgesellschaft mbH, Gewerallee 6-8, 45478 Mülheim, Germany/ Německo Prodejce: Madal Bal a.s., Bartošova […]


24. 10. 2023

Dovolujeme si pozvat hospodářské subjekty nakládající s tabákovými výrobky na webinář konaný dne 10. 11. 2023 zaměřený na poskytnutí informací týkajících se sledovatelnosti tabákových výrobků jiných než cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret, pro které musí být systém zaveden od 20. 5. 2024. Žádáme Vás o potvrzení účasti a zaslání případných dotazů k uvedené problematice […]


24. 10. 2023

Tisková zpráva — Dneškem (23. 10.) se mění pravidla pro značení výrobků se zahřívaným tabákem. Nově už není možné prodávat zahřívaný tabák s příchutí nebo aromatem. Výrobky naopak musí nést zdravotní varování a informační sdělení, i s telefonním číslem na Národní linku pro odvykání kouření.  Od 23. října 2023 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích a […]


24. 10. 2023

Ve čtvrtek 30. 11. 2023 od 9 hodin se koná 29. mezinárodní konference Racionální použití hnojiv zaměřená na na nové trendy ve výživě a hnojení zemědělských plodin v souvislosti se změnami v technologiích pěstování. Místo konání: aula ČZU v Praze PREZENČNÍ FORMOU Konference „Racionální použití hnojiv“ (29. ročník) není letos věnována problematice jednotlivých živin, půdní organické […]


24. 10. 2023

Srdečně Vás zveme na již třetí workshop o možnostech identifikace rybích druhů se zaměřením na odhalování falšování potravin. Letos se budou přednášky zabývat především metodou izotermické amplifikace (LAMP) a jejími přínosy pro analýzu DNA mořských a sladkovodních ryb či rybích výrobků. Termín: 1. 12. 2023, 10.00 – 14.00 hodin Místo: Vysoká škola chemicko-technologická Praha, Technická […]


24. 10. 2023

Tisková zpráva — Na jednání Rady ministrů pro zemědělství a rybářství v Lucemburku projednávali zástupci členských států EU, jak lépe ochránit sektor zemědělství při náhlých a krátkodobých krizích. Jednali rovněž o způsobech omezení plýtvání s potravinami a možnostech certifikace omezení emisí uhlíku v zemědělství. Zástupci českého Ministerstva zemědělství znovu upozornili na důležitost lepší kontroly ukrajinského vývozu.  Pro zajištění rychlé […]


23. 10. 2023

SZÚ, Tisková zpráva – Toxoplazmóza je infekce prvokem Toxoplasma gondii. Infikována je přibližně jedna třetina světové populace. Nemoc, která byla širokou lékařskou veřejností dlouhá desetiletí považována za mysterium, byla popsána právě před 100 lety. V našich zeměpisných šířkách je toxoplazmóza nejrozšířenější závažnou parazitární infekcí člověka a v ČR v sobě tohoto parazita může mít až čtvrtina obyvatel. „Toxoplazmóza je […]


23. 10. 2023

Vědci z Oak Ridge National Laboratory (ORNL) udělali průlom v oblasti genetické transformace rostlin vývojem technologie „skládání genů“ (angl. gene stacking), která umožňuje vložení více genů do genomu rostlin v jediném kroku. Tato inovace představuje zásadní zlepšení tradičních metod, kde bylo nutné vkládat a ověřovat každý gen zvlášť, což je časově a zdrojově náročný postup. Techniku popsali […]


23. 10. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 40. týdnu 2023: 2. 10. – 8. 10. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


23. 10. 2023

Špína v místech, kde probíhá příprava stravy pro hosty, je nepřijatelná. Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) se soustavně a oproti tzv. covidovým letům ve zvýšené míře věnuje státnímu zdravotnímu dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby. Jeho urgentní potřebu ukazují i některé výsledky kontrol za měsíc září 2023. Těch pražští hygienici provedli celkem […]


1 44 45 46 47 48 1 791