Bezpečnost potravin
21. 5. 2024

Tři zkratky, tři odlišné látky a rozsáhlé spektrum účinků, to je tzv. lékařské konopí. Kanabinoidy jsou látky obsažené v konopí, které do různé míry reagují s receptory v našem těle, a tím ovlivňují celou řadu fyziologických reakcí. Jednotlivé kanabinoidy jsou obsažené v konopí v různém množství, proto se dělí na hlavní (CBD a THC) a vedlejší (CBG, CBN). Derivátem CBD je […]


21. 5. 2024

Povinnost zajistit identifikovatelnost a sledovatelnost produktu je obecně stanovena v čl. 18 nařízení (ES) č. 178/2002. Specifickým právním předpisem pro vinařské produkty, stanovujícím povinnost uvádět v Unii do oběhu vinařské produkty opatřené úředně schváleným průvodním dokladem (což znamená, že průvodní doklad musí doprovázet produkt a nelze jej dodat dodatečně, jak je častou praxí u ostatních potravin), je nařízení […]


20. 5. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 19. týdnu 2024: 6. 5. – 12. 5. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


20. 5. 2024

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) v souvislosti s Mistrovstvím světa v ledním hokeji 2024 zahájila mimořádné kontroly stravovacích a ubytovacích služeb poskytujících zázemí hokejovým týmům a jejich fanouškům. Během státního zdravotního dozoru nebylo zjištěno žádné pochybení, které by mohlo ohrozit průběh hokejových turnajů. Preventivní kontroly byly provedeny u níže uvedených provozovatelů zaměstnanci odboru […]


17. 5. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2024: 29. 4. – 5. 5. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


17. 5. 2024

Mezi hlavní úkoly Státní veterinární správy (SVS) dlouhodobě patří především ochrana území ČR před zavlečením nákaz, které by mohly znamenat riziko pro člověka (zoonóz), nebo pro zdraví zvířat. V případě výskytu těchto nákaz SVS přijímá opatření k zamezení jejich šíření.  O stále dobré nákazové situaci svědčí příznivé mezinárodní nákazové statusy, které uděluje Evropská komise, nebo Světová organizace pro […]


17. 5. 2024

Odpovědným výběrem surovin můžeme dosáhnout pozoruhodných výsledků. Kvalita surovin je totiž základem každého chutného jídla a může mít vliv i na naše zdraví. Je důležité nejenom dbát na to, aby byly suroviny čerstvé, ale také věnovat pozornost tomu, odkud pocházejí a jak byly zpracovány. Naučit se rozpoznávat kvalitní produkty není těžké, pokud máme dostatek informací. […]


16. 5. 2024

Zjistěte, jak technologie a umělá inteligence mohou pomoci pekařskému průmyslu ve snižování spotřeby energie. Zveme Vás na seminář, který se bude konat dne 21. 5. 2024 v budově Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Technická 5. Výzkum je prováděn v rámci projektu č. QL24010110 s názvem „Úspora spotřeby energie při pečení chleba pomocí optimalizace teplotního režimu […]


16. 5. 2024

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 4. – 30. 4. 2024 celkem 223 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 35 finančních sankcí v celkové výši 331 000,- Kč. […]


16. 5. 2024

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k revidovanému hornímu tolerovatelnému příjmu vitaminu E, které bylo připraveno na základě žádosti Evropské komise. Návrh dokumentu najdete na portálu EFSA Connect. Horní tolerovatelný příjem (UL) pro vitamin E ze všech potravinových zdrojů, které byly dříve stanoveny Vědeckým výborem pro potraviny, se zachovávají pro […]


15. 5. 2024

Ministerstvo zemědělství, Sekce potravinářství, ve spolupráci se Státní veterinární správou (SVS) a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), vydalo aktualizovanou publikaci: Označování potravin pro spotřebitele Infografiky, 2024


15. 5. 2024

Všechny milovníky medu a včelařství zveme v sobotu 25. května od 10 do 17 hodin do Národního zemědělského muzea Praha na akci JEDU V MEDU! Chcete se dozvědět něco zajímavého o včelách a vyzkoušet si, co všechno musí včelař umět a znát? Bohatý program věnovaný včelám a divokým opylovačům vám nabídne ukázky živých včel a […]


1 39 40 41 42 43 1 819