Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení […]
Jak postupovat při výběru jogurtů resp. borůvkových jogurtů a slaných tyčinek. Rady spotřebitelům najdete v sobotním vydání Práva. Jogurty mají dlouhou historii a existuje jich mnoho druhů a příchutí po celém světě. Při výběru jogurtu je důležité sledovat obsah tuků, cukrů a bílkovin, a také zohlednit složení výrobku. Mezi oblíbené ovocné jogurty patří zejména jahodové […]
V týdnu od 30. 6. – 5. 7. 2024, probíhá na území hl. m. Prahy významná sportovně – společenská akce XVII. všesokolský slet. Dle organizátorů akce se sletového týdne zúčastní zhruba 20 000 cvičenců různých věkových kategorií, nejen z Česka, ale i ze zahraničí, například z USA, Brazílie, Německa a Rakouska. Očekává se také účast cca 50 tisíc diváků ze všech […]
Dne 1. července 2024 se 180 předních odborníků stalo členy vědeckých panelů EFSA na nové pětileté funkční období. Odborníci úřadu EFSA poskytují nezávislé vědecké poradenství s cílem chránit spotřebitele, zvířata a životní prostředí v EU. „Jsme velmi potěšeni výsledkem procesu obnovy panelu a úspěchem naší nedávné výzvy. Ve srovnání s rokem 2017 jsme přilákali o […]
Tisková zpráva — Z červnového odhadu sklizně ovoce Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) vyplývá, že jarní mrazy 2024 poškodily všechny druhy ovoce. Sklizeň ovoce v ČR je odhadována na 31 430 tun, což činí 74% snížení úrody oproti loňskému roku. Z červnového odhadu sklizně hlavních ovocných druhů pěstovaných v produkčních sadech ČR vyplývá celkové snížení […]
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) informuje o změnách týkajících kontrol hospodaření zemědělských podniků ve zranitelných oblastech, ve vztahu k prevenci a snížení znečištění vod dusičnany. Změny vychází z legislativy, která vstoupila v platnost 1. července 2024. Dne 1. července 2024 nabyla účinnosti novela Nařízení vlády č. 262/2012 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a akčním programu (na […]
Tisková zpráva — Společná zemědělská politika, dovozy z Ukrajiny, odlesňování a problémy spojené s velkými šelmami byla témata dnešního jednání ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) a slovenského ministra zemědělství a rozvoje venkova Richarda Takáče na Loveckém zámečku v Topoľčiankách. Věnovali se také dvojí kvalitě potravin. Ministr Výborný pozval kolegu Takáče na jubilejní, 50. ročník mezinárodního agrosalonu Země Živitelka v Českých […]
Tisková zpráva – Ministerstvo zdravotnictví po tom, co návrh připravilo a vláda jej schválila, obdrželo od Evropské komise souhlas se zařazením psychoaktivních látek označených jako HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek. S předmětnými látkami mohou zacházet pouze právnické osoby či podnikající fyzické osoby, kterým […]
Tisková zpráva — Poslanci dnes (28. 6. 2024) v prvním čtení projednali novelu veterinárního zákona. Její součástí je i novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, podle které budou od začátku roku 2026 provoz na jatkách povinně monitorovat kamery. Cílem novely zákona je zlepšení úrovně ochrany zvířat proti týrání při porážení. Novela rovněž přinese byrokratické ulehčení. „Poslanecká sněmovna […]
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 25. týdnu 2024: 17. 6. – 23. 6. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]
Na základě úspěchu předchozích tří let Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v celkem 18 členských státech EU realizuje již čtvrtý ročník kampaně #Safe2EatEU. Kampaň si klade za cíl informovat občany o různých aspektech bezpečnosti potravin, umožnit jim s důvěrou si vybírat potraviny a zvýšit jejich důvěru v potravinový systém EU. Vedle témat jako […]
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague Food Waste, který se soustředí na měření potravinového odpadu v příspěvkových organizacích a domácnostech v Praze […]