Bezpečnost potravin
21. 2. 2003

V EU se připravuje novela nařízení Evropské komise č. 466/2001 o maximálních hladinách kontaminantů v potravinách, ve kterém bude zahrnut také cín. Navrhované limity pro cín v EU jsou vyšší než uvádí Codex Alimentarius.


21. 2. 2003

Selen byl objeven v roce 1818 a po dlouhou dobu byl považován za jed. Teprve koncem padesátých let minulého století byl zjištěn jeho kladný vliv na lidské zdraví, v sedmdesátých letech byl v různých zemích povolen jako přídavek do krmiv. Jeho maximální přípustná koncentrace v krmivech je 0,3 až 0,5 mg na kilogram hmoty.


21. 2. 2003

Suplement melatoninu, používaný jako prostředek ke zmírnění desynchronismu při dlouhodobém cestování letadlem, by neměli užívat lidé trpící epilepsií a užívající orální antikoagulanty.


21. 2. 2003

Lactobacillus paracasei subsp. paracasei; výsledek výzkumu Arla Foods; odolnost vůči trávicímu ústrojí a vůči antibiotikům; příznivé zdravotní účinky; aplikace do mléčných výrobků Gaio Dofilus a Drickyoghurt


21. 2. 2003

na konferenci  International Egg Commission  byly uvedeny nejnovější zprávy o vejcích, především o jejich vlivu na zdraví lidí


21. 2. 2003

Evropský parlament schválil zákaz prodeje želé cukrovinek obsahujících potravinářské aditivum konjak (E425), konjakovou gumu a glukomannan vzhledem k možnému riziku zadušení při konzumaci, především u malých dětí a starších osob.


20. 2. 2003

Nová ingredience s obsahem rostlinných sterolů, s významnými schopnostmi snižovat cholesterol, se může používat v řadě potravinářských výrobků.


20. 2. 2003

hodnota hrubé zemědělské produkce 2001/2002 v Německu; průměrný zisk na zemědělský podnik; průměrný důchod na pracovní jednotku; počet zemědělských podniků; diferencované ekonomické výsledky podniků v hlavních odvětvích živočišné a rostlinné výroby


20. 2. 2003

V EU dojde ke zpřísnění použití přídatné látky E 425-konjaku a do tří let k přehodnocení těch chemikálií, které mají vliv na zdraví dětí.


20. 2. 2003

Vedle již známých antimikrobiálních složek vaječného bílku (lysozym, ovotransferrin a avidin) jsou publikovány zprávy o antimikrobiálních složkách vaječné skořápky (lysozym a N-acetylglukosamidasa) a nyní bylo objevena antimikrobiální aktivita frakcí vaječného žloutku, které jsou rozpustné ve vodě.


20. 2. 2003

V EU dojde ke zpřísnění použití přídatné látky E 425-konjaku a do tří let k přehodnocení těch chemikálií, které mají vliv na zdraví dětí.


20. 2. 2003

Může pojídání mrkve nahradit nahradit očkování proti nebezpečné hepatitidě typu B? To je předmětem výzkumu, jehož podrobnější výsledky jsou obsahem tohoto článku.


1 1 712 1 713 1 714 1 715 1 716 1 789