Bezpečnost potravin
11. 7. 2003

Z iniciativy distribučních řetězců byly vytvořeny dvě obdobné normy pro zajištění bezpečnosti a jakosti: BRC a IFS. Požadavky norem se zaměřují především na dodavatele obchodních značek příslušných distributorů a měly by být ještě účinnější motivací pro výrobce než jakou je kontrola ze strany orgánů státního dozoru.


10. 7. 2003

Ovocné tyčinky a biskvity vyvinuté v rámci projektu Phytos by mohly být vhodnou alternativou hormonální substituční léčby postmenoauzálních žen západních zemí.


10. 7. 2003

V 17 polských pivech odebraných z tržní sítě byl sledován obsah biogenních aminů s využitím HPLC.


10. 7. 2003

Evropská skupina pro hygienické strojírenství a projektování (EHEDG) vydala návod pro prevenci šíření a pro kontrolu mikroorganismu Legionella v potravinářském průmyslu.


10. 7. 2003

Evropská skupina pro hygienické strojírenství a projektování (EHEDG) vydala návod pro prevenci šíření a pro kontrolu mikroorganismu Legionella v potravinářském průmyslu.


10. 7. 2003

V rámci výzkumu podporovaného Evropskou komisí se pracuje na vytvoření evropského systému hygienické výroby potravin.


10. 7. 2003

V rámci výzkumu podporovaného Evropskou komisí se pracuje na vytvoření evropského systému hygienické výroby potravin.


9. 7. 2003

Při testování pravosti použité suroviny v uzeninách odhalila FSA v údajně vepřových salámech přítomnost koňského masa.


9. 7. 2003

Směrnice Komise ES č. 2003/40 stanovuje limity koncentrací 15 složek, dále požadavky na označování složení minerálních vod a podmínky pro používání vzduchu obohaceného ozónem při zpracování minerálních a pramenitých vod. Minerální vody obsahující více než 1,5 mg fluoridu v litru budou muset uvádět varování před konzumací kojenci a malými dětmi.


9. 7. 2003

Podle nové směrnice by maso z raněných nebo nemocných zvířat mělo končit v kafilériích, část z něj však pravděpodobně putuje do restaurací.


9. 7. 2003

Evropská komise dala dočasný souhlas k obnovení vývozu holandské drůbeže a vajec s platností od 11. července.


9. 7. 2003

Výrobci i dovozci pomerančových šťáv dodávají na trh výrobky, které odpovídají požadovaným předpisům. Také u bezlepkových potravin určených pro celiaky nezjistila SZPI žádné nedostatky.


1 1 668 1 669 1 670 1 671 1 672 1 789