Bezpečnost potravin
29. 8. 2003

Zatímco se v Evropě  poté, kdy byl pro většinu antibiotik vydán zákaz jejich využívání jako stimulátorů růstu, hledají alternativy k těmto látkám, zůstává americký trh s krmivy a krmnými přídavky touto tendencí relativně nepoznamenán.


27. 8. 2003

Pro potravinářské účely byly v EU schváleny dvě nové přísady: šťáva z plodů „noni“ a olej z mikrořady Schizochytrium .


24. 8. 2003

Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) upřesňuje informace o nepovoleném barvivu Sudan I v některých potravinách s obsahem prášku z chilli papriček dováženého z Indie.


24. 8. 2003

Na britský trh má být uveden nový typ mléka, označovaný jako mléko A2, neobsahující beta-kasein A1, který údajně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mléko se již prodává v Austrálii a na Novém Zélandě.


24. 8. 2003

Britský Úřad pro potravinové standardy varuje před konzumací některých druhů makrelovitých ryb, nesprávně označených a prodávaných jako mořský okoun.


24. 8. 2003

Představitelé amerického potravinářského průmyslu oznámili, že hodlají prověřovat dodavatele z Evropy, Asie a Afriky, kteří dodávají řadu surovin a obalových materiálů na americký trh.


23. 8. 2003

Na monitoringu potravního řetězce, agrárního, vodního a lesního ekosystému zpracovaného formou zprávy MZe se v r. 2002 podílely tyto organizace: SZPI, SVS ČR, ÚKZÚZ, VÚMOP, VÚRV, VÚLHM, ÚHÚL, VÚRH.


23. 8. 2003

Na monitoringu potravního řetězce, agrárního, vodního a lesního ekosystému zpracovaného formou zprávy MZe se v r. 2002 podílely tyto organizace: SZPI, SVS ČR, ÚKZÚZ, VÚMOP, VÚRV, VÚLHM, ÚHÚL, VÚRH.


23. 8. 2003

Konference a výstava o technologiích a metodách zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin, 17.-19. 3. 2004, Washington, USA


23. 8. 2003

Již po osmé bude v září  v USA probíhat  osvětová akce  Měsíc pro vzdělávání v oblasti zdravotní nezávadnosti potravin (National Food Safety Education Month), která je zaměřená na prohloubení znalostí o dané problematice u pracovníků ve stravovacích službách a spotřebitelské  veřejnosti.


22. 8. 2003

Evropská komise zavedla pravidelné týdenní poskytování informací ze systému rychlého varování o nebezpečí z konzumace výrobků (RASFF), u nichž byl zjištěn závažný nedostatek z hlediska nezávadnosti pro spotřebitele. Jsou uvedeny případy potravinářských výrobků a krmiv, které byly hlášeny v systému RASFF v 31.–33. týdnu 2003.


21. 8. 2003

Varovné informace z 28. týdne: rtuť ve žraločím mase a salmonela v kachních filetech a sýru.


1 1 660 1 661 1 662 1 663 1 664 1 789