Spor o zdravotní nezávadnosti lososů chovaných na farmách se rozhořel minulý týden ve Velké Británii souvislosti s výsledky americké studie poukazující na zvýšený obsah karcinogenních toxinů právě u druhů chovaných na farmách.
napadení chovů drůbeže ptačí chřipkou v zemích jihovýchodní Asie; opatření proti šíření nákazy ve Vietnamu, Japonsku, Jižní Koreji, Tchaj-wanu, Hongkongu; masové vybíjení drůbeže z chovů ohrožených ptačí chřipkou; možnost přenosu ptačí chřipky na lidi
Spor o zdravotní nezávadnosti lososů chovaných na farmách se rozhořel minulý týden ve Velké Británii souvislosti s výsledky americké studie poukazující na zvýšený obsah karcinogenních toxinů právě u druhů chovaných na farmách.
Zákon (novela zákona č. 131/2003 Sb., která novelizuje veterinární zákon č. 166/1999 Sb., Sb.) ukládá státnímu veterinárnímu dozoru dbát mimo jiné na to, aby to, co je živočišného původu a je uváděno do oběhu, tj. do tržní sítě, bylo zdravotně nezávadné. Veterinární legislativa, která byla k 31. 12. 2003 plně harmonizována s legislativou EU.
Zákon (novela zákona č. 131/2003 Sb., která novelizuje veterinární zákon č. 166/1999 Sb., Sb.) ukládá státnímu veterinárnímu dozoru dbát mimo jiné na to, aby to, co je živočišného původu a je uváděno do oběhu, tj. do tržní sítě, bylo zdravotně nezávadné. Veterinární legislativa, která byla k 31. 12. 2003 plně harmonizována s legislativou EU.
FSA doporučuje snížit konzumaci jater na 50 g týdně, aby se předešlo nadměrnému přísunu vitaminu A do organismu, ke kterému dochází především u osob straších 65 let.
Pepř je univerzální koření, které má vedle chuťových vlastností také léčivé účinky, ale nadměrná spotřeba může působit negativně. Světová produkce pepře činí asi 210 000 t.
Uskuteční se ve dnech 9.–12. března 2004 v Tokiu, Japonsko. Jde o největší výstavu potravin a nápojů v Asii a třetí největší výstavu v tomto oboru na světě (první: SIAL, druhá: ANUGA).
Informace o obsahu kontaminantů včetně polychlorovaných bifenylů a dioxinů v lososech chovaných na farmách se dostala na přední stránky všech novin ve Velké Británii. Britskou veřejnost se snažil uklidnit Dr. Andrew Wagde, ředitel odboru pro bezpečnost potravin při britském Úřadu pro potravinové standardy (Food Standards Agency – FSA).
Některé druhy tropického ovoce a citlivé druhy zeleniny se nesmějí skladovat při teplotách pod 10 ºC. Tabulka uvádí doporučené teploty skladování v chladničce u jednotlivých druhů uchovávaných po dobu 2 až 6 dnů. Je zdůrazněna nutnost pečivého výběru při nákupu.
Některé druhy tropického ovoce a citlivé druhy zeleniny se nesmějí skladovat při teplotách pod 10 ºC. Tabulka uvádí doporučené teploty skladování v chladničce u jednotlivých druhů uchovávaných po dobu 2 až 6 dnů. Je zdůrazněna nutnost pečivého výběru při nákupu.
Některé druhy tropického ovoce a citlivé druhy zeleniny se nesmějí skladovat při teplotách pod 10 ºC. Tabulka uvádí doporučené teploty skladování v chladničce u jednotlivých druhů uchovávaných po dobu 2 až 6 dnů. Je zdůrazněna nutnost pečivého výběru při nákupu.