Při vytváření receptur se sníženým obsahem soli, tuku a cukru se musí zohlednit technologické a senzorické požadavky a vliv na trvanlivost. S novou recepturou souvisí nutnost prověření systému HACCP.
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 14.4.2009.
Mezi hlavní zdroje příjmu soli patří pokrmy z fast foodů a polotovary. Návod na snížení příjmu soli.
Molekulární gastronomie se snaží novými postupy zatraktivnit přípravu i vzhled zdravých jídel.
Moravská a česká vína si z prestižní pařížské výstavy přivezla 45 medailí.
Háďátko zhoubné působí na cukrovce značné škody; ochrana je problematická.
Polští výzkumníci ověřili možnost zvýšení obsahu draslíku v tavených sýrech (na 50 až 70 % obsahu sodíku) bez negativního vlivu na chuť.
Důvod: Roste spotřebitelská poptávka po plodinách a mase z ekologických farem.
Zvláštní číslo časopisu Australian J. of Dairy Technology zveřejňuje sborník z IDF/DIAA Functional Dairy Foods 2009.
Statistický přehled výroby mlékárenských výrobků v ČR v roce 2008 (a 2007), porovnání.
Tisková zpráva MZe ze dne 10.4.2009.
Tisková zpráva společnosti AHOLD ze dne 9.4.2009.