Nedostatky při prodeji uzených ryb ve stánku v Přerově
Informace SVS ze dne 17. 3. 2017.
Úřední veterinární lékaři SVS provedli na základě podnětu dne 9.3.2017 kontrolu prodejního stánku uzených ryb v Přerově v Olomouckém kraji, při které byly zjištěny četné nedostatky. Ty se týkaly především nedodržení teploty uchovávání nabízeného zboží, ochrany těchto potravin před vnější kontaminací a jejich značení. Zkontrolováno bylo celkem zhruba 90 kg balených a nebalených ryb.
V místě uložení uzených ryb byla naměřena teplota 9,4°C, ačkoliv teplota uchování deklarovaná výrobcem byla do 5 °C. Nebalené uzené ryby byly volně položené na prodejním pultu v otevřených kartonech bez jakékoliv ochrany před sekundární kontaminací (zejména před povětrnostními vlivy a kontaktem zákazníků). U vystavených nebalených ryb nebylo uvedeno žádné datum použitelnosti ani datum minimální trvanlivosti a ryby nebyly označeny dalšími povinnými údaji.
Na základě kontroly byl prodej ryb na místě pozastaven. Provozovateli může dle platné legislativy hrozit pokuta až do výše 10 000 000 Kč.
Zdroj: SVS