Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 22. týden 2015

Vydáno: 1. 6. 2015
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 22. týdnu 2015: 25. 5. – 31. 5. 2015 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

29/05/2015

Belgie

 Salmonella typhimurium (přítomnost /25g) v kuřecím mase

Francie

29/05/2015

Francie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v sýru ze syrového mléka

Francie

29/05/2015

Rakousko

 nedeklarovaný siřičitan (4100 mg/kg – ppm) v chřestu

Čína

28/05/2015

Francie

 nedeklarovaný gluten (lepek) (30-98 mg/kg – ppm) v bezlepkovém rýžovém a pohankovém křehkém chlebu (knackebrotu)

Česká republika, přes Francii

28/05/2015

Belgie

 Salmonella typhimurium (přítomnost /25g) v polotovarech z kuřecího masa

Belgie

27/05/2015

Belgie

  Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) ve směsi zelených a černých oliv

Belgie

26/05/2015

Slovensko

 nedeklarovaná mléčná složka (135 mg/kg – ppm) v sušeném vaječném prášku

Bulharsko, přes Polsko

26/05/2015

Slovensko

 benzo(a)pyren (2.7 μg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 27.3 μg/kg – ppb) v uzených žebrech

Polsko

 26/05/2015

Německo

 Salmonella infantis (přítomnost /25g) v mletém kořenu kurkumy (koření)

Německo

26/05/2015

Řecko

 aflatoxiny (B1 = 13.8; celk. = 16.3/ B1 = 15.3; celk. = 16.7 µg/kg – ppb) v  jádrech podzemnice olejné

Indie

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.