Zacházení s potravinami při povodních, základní hygienická doporučení
Vydáno: 13. 9. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo zdravotnictví, SZÚ
Aktualizováno 15. 9. 2024.
Přehled základních hygienických pravidel najdete na webu Ministerstva zdravotnictví.
DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ:
- K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena!
- Při všech pracích užívejte ochranné pomůcky, především gumové rukavice a pevnou nepromokavou gumovou obuv!!!
- Ruce si myjte pitnou vodou a mýdlem a utírejte do papírových ubrousků vždy zejména po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem, pitím a také před kouřením. Dále vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC. Ruce a obličej utírejte do papírových ubrousků. Máte-li rýmu, používejte papírové kapesníky pro jedno použití. Při styku s infekčním materiálem suché ruce dezinfikujte alkoholovými přípravky (např. Spitaderm, Sterilium, Promanum N, Spitacid).
Zaplavené potraviny:
- Nejezte zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).
- Čištění konzerv: Umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem, poté v roztoku dezinfekčního prostředku a opláchněte pitnou vodou.
- Zlikvidujte konzervy, jestliže mají narušený nebo silně pomačkaný obal, silně znečištěný uzávěr!!
- Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6 °C déle než 4 hodiny a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny.
- Zlikvidujte všechny následující potraviny vystavené zátopové vodě, jedná-li se o otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou, dále všechna i neotevřená papírová, sáčková, látková a celofánová balení a všechny potraviny neuzavřené hermeticky.
- Nekonzumujte zaplavené zemědělské plodiny, je nutno považovat je za zdravotně závadné!
- Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav.
- Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.
Máte-li jakékoli pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji!
V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha a křeče v břichu, průjem, zvracení, teplotu, vyrážku) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!
POKUD NEJSTE NAPOJENI NA VEŘEJNÝ VODOVOD, NEODEBÍREJTE VODU Z VLASTNÍHO ZDROJE, není-li sanován a není-li proveden rozbor kvality vody s uspokojivým výsledkem!
Více informací:
- Aktuální vodní stavy | MZe (gov.cz) (Ministerstvo zemědělství)
- Povodňová situace na území hl. m. Prahy – Hygienická stanice hlavního města Prahy (hygpraha.cz) (HSHMP)
- Portál ČHMÚ : Home (chmi.cz)
- Nebezpečné mohou být i zemědělské plodiny ze zatopených polí a zahrad (SZPI)
- Zacházení s potravinami v zatopených oblastech (SZPI)
- Zaplavené potraviny nejíst! (SVS)
- Leptospiróza – zvýšené riziko nákazy při záplavách (Ministerstvo zdravotnictví, SZÚ)
- Prevence leptospirózy při záplavách – SZÚ | Oficiální web Státního zdravotního ústavu v Praze (szu.cz)
- Sanace_zatopene_studny_SZU.pdf
- Dana Baudišová (SZÚ) pro Novinky.cz: Jídlo ze sklepů odneste a do záplavové vody jen v holínkách a rukavicích
- Zkušenosti z povodní 2002 se hodí (SVS)
- Přívalové deště představují hrozbu pro všechny občany ČR: Jak se na ně připravují zemědělci? | ZS ČR (zscr.cz)
Zdroj: