Vyhláška o požadavcích na porážení krokodýlů
Vyhláška 34/2013 Sb. stanovující veterinární požadavky na porážení krokodýlů z farmového chovu a požadavky na další zpracování masa nabývá účinnosti 1. března 2013.
V souladu s obecnými nařízeními EU o bezpečnosti potravin a hygieně potravin živočišného původu a s veterinárním zákonem 166/1999 Sb. byla 6. února přijata vyhláška 34/2013 Sb. o veterinárních požadavcích na porážení krokodýlů a další zpracování masa a živočišných produktů pocházejících z krokodýlů.
Předmětem nové vyhlášky je
– způsob přípravy krokodýlů, jejich těl, krokodýlího masa, orgánů a ostatních částí k veterinárnímu vyšetření,
– veterinární a hygienické požadavky na podniky, závody a jiná zařízení, v nichž se zachází s živočišnými produkty pocházejícími z krokodýlů, a technické podmínky jejich konstrukce, uspořádání a vybavení,
– vyšetřování krokodýlů a živočišných produktů pocházejících z krokodýlů, posuzování a označování těchto produktů na základě jejich veterinárního vyšetření, jakož i veterinární podmínky uvolňování těchto produktů do oběhu.
Parazitologická a mikrobiologická vyšetření se zaměřují na přítomnost
– svalovce (trichinel) a jeho neopouzdřené formy [podle nařízení 2075/2005/ES]
– Spirometra
– Pentastomidis
– Anisakis
– salmonely (0/25 g)
– Aeromonosa hydrophila 0/25 g.
Tato vyhláška zároveň mění vyhlášku 418/2012 Sb.( PDF) o usmrcování zvířat.
Vyhláška 34/2013 Sb. nabývá účinnosti 1. března 2013.
Sbírka zákonů ČR, 18. února 2013, č. 16