Publikace „Překonávání potravinových krizí“
Dokument německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) ze symposia „Prevence a překonávání krizí“.
Dokument BfR obsahuje sborník příspěvků národních a mezinárodních expertů ze symposia konaného v září 2012 v Berlíně, a také právní a politické dokumenty pro prevenci a překonávání potravinových krizí z různých zemí Evropy. Dokument sestavený ve stylu manuálu pro potravinové krize, se zabývá zásadními otázkami s nimiž se úřady, podniky a spotřebitelé setkávají v krizových situacích.
Úřad BfR vydal dokument společně s dánským a francouzským úřadem: DTU food (National Food Institute at the Technical University in Denmark) a ANSES (French Agency for Food, Environment and Occupational Health & Safety). Publikace obsahuje mimo jiné články o tom, jak komunikace rizika ovlivňuje širokou veřejnost v krizi, jakou hodnotu přináší zapojení Evropské komise a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) v době krize, a jak se vyrovnat se zákonnými pravidly, které se vyskytují v krizových situacích.
Soubor materiálů na konci publikace je výsledkem průzkumu prováděného v 33 evropských zemích, který se týkal dokumentů pro prevenci a překonávání potravinových krizí. Publikace obsahuje také články od Světové zdravotnické organizace (WHO) a EU, a články z Německa, Francie, Norska a Spojeného království.
Publikace: „Acting in Times of Crisis and Crisis Prevention“ (pdf, 5,4 MB)
Z obsahu:
National and Social Crises: Responsibilities of Institutions and Individuals in a Crisis, Professor Christian Calliess, Free University of Berlin and member of the German Advisory Council on the Environment (SRU)
Lessons from Crises in the Past, Dr. Angelika Tritscher, World Health Organisation (WHO), Geneva
European Cooperation in Times of Crisis and Peace: European value-added, Dr. Tobin Robinson, European Food Safety Authority (EFSA), Parma
Cooperation Between the Various Government Levels in a Crisis: Point of View of the Federal States, Professor Eberhard Haunhorst, Lower Saxony State Office for Consumer Protection and Food Safety (LAVES), Hannover
Risk Communication in Times of Crisis, PD Dr. Gaby-Fleur Böl, Federal Institute for Risk Assessment, Berlin
The Role of Social and Human Sciences in Crisis Prevention, Régine Boutrais, French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety (ANSES), Maisons-Alfort
Risk Management and Coordination in Times of Crisis, Dr. Helmut Tschiersky-Schöneburg, Federal Office of Consumer Protection and Food Safety (BVL), Berlin
Crisis Prevention: Control of Zoonotic Diseases Dr. Jørgen Schlundt, National Food Institute at the Technical University of Denmark (DTU), Søborg
The Role of the Reference Laboratories in the Crisis Laurent Laloux, French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety, (ANSES), Maisons-Alfort
Crisis Management and Prevention Tools in the Food Industry Professor Matthias Horst, German Federation for Food Law and Food Science (BLL), Berlin
Global Data on the Real-Time Detection of Outbreaks of Emerging Diseases Professor Frank M. Aarestrup, National Food Institute at the Technical University of Denmark (DTU), Lyngby
The Role of Member States and European Institutions in the Event of a Crisis Dr. Eric Poudelet, European Commission (DG SANCO), Brüssel
Governmental Crisis Prevention from a Consumer Organisation‘s Point of View Gerd Billen, Federation of German Consumer Organisations, Berlin
Trust in Food Safety in Europe and Elsewhere Professor George Gaskell, London School of Economics and Political Science, London
Outline Legal Conditions in Times of Crisis Klaus Jürgen Henning, Federal Institute for Risk Assessment (BfR), Berlin
Emergency Preparedness in Germany: the LÜKEX Exercises Christoph Unger, Federal Office of Civil Protection and Disaster Assistance (BBK), Bonn
Panel discussion: Crises ‒ Opportunity or Disruptive Factor for Food Safety
Zdroj: BfR (The Federal Institute for Risk Assessment, německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik)